avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunde pentru neglijenta in serviciu avocatul ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunde pentru neglijenta in serviciu avocatul ?


Intr-un litigiu comercial,la recurs, am angajat o societate comerciala de avocati si un cabinet de avocatura pentru a redacta, asista si a ma reprezenta. La termen, instanta le-a pus in vedere ca, pentru termenul urmator, sa faca dovada ca au fost imputerniciti sa redacteze motive de recurs sau sa vin eu in instanta si sa mi le insusesc.

La ultimul termen, avocatul meu s-a prezentat in instanta fara contractul avocatial de unde rezulta ca fusese imputernicit sa redacteze motivele de recurs. A mai aratat ca eu sunt bolnav (fapt pe care il pot proba cu certificate medicale), lucru pe care il stia de la mine, pe care l-a comunicat instantei si care se regaseste in
expunerea motivelor din hotarare. Apoi a depus contractul prin registratura dupa inchiderea dezbaterilor "regretand" ca colaboratoarea lor, care a depus contractul, a ajuns prea tarziu.

Instanta mi-a anulat recursul ca nemotivat (fiind motivat de o persoana care nu a probat abilitarea respectiva).

Tot avocatul a inaintat o contestatie in anulare pe care am pierdut-o cu succes.

Sumele pierdute sunt considerabile, mai mult,decizia din apel a intrat in puterea lucrului judecat pentru alt dosar care fusese suspendat pana la solutionarea dosarului despre care vorbesc aici.

Mai arat ca eu le-am platit impecabil onorariul, considerabil, convenit in scris.

Intrebare: avocatul raspunde penal pentru neglijenta in serviciu eu constituindu-ma in parte civila ? Sau trebuie sa timbrez cu sume considerabile o actiune comerciala ?
Cel mai recent răspuns: anicuta , utilizator 18:22, 12 Noiembrie 2009
ART. 249
Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.
Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.

Avocatul nu este un functionar public.;) Probabil va raspunde conform Legii si Statului profesiei de avocat.
Da, avocatul nu este functionar public.
Este exclusa raspunderea penala a avocatului in cazul expus de dvs.

Daca aveti dreptate poate raspunde civil si disciplinar.
Este vorba de o alta forma de raspundere juridica cu alte implicatii in domeniul dreptului.
Pe baza de probe se va stabili daca este sau nu vinovat.
Daca ati avut si dvs o culpa ( ceea ce nu rezulta) solutiile ce s-ar putea da in cazul expus de dvs. ar putea fi diferite.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Eu chiar recomand sa demarati procedurile impotriva avocatului respectiv.
Daca se face vinovat de neglijenta cu siguranta va raspunde pentru aceasta, iar in baza deciziei comisiei il puteti actiona si in instanta civila.

Mai nou, observ ca e la moda sa nu-ti faci treaba corespunzator (ca avocat) aspect care din pacate se rasfrange si asupra colegilor de brealsa "mai putin smecheri".

Cineva trebuie sa inceapa sa ia masuri, nu credeti?!?

Av. Adrian Posdarie
Primul pas ar fi sa faceti o plangere la baroul din care face parte respectivul avocat (mai bine zis, cabinetul), deoarece faptele expuse de dvs constituie abatere disciplinara grava. Puteti incepe actiunea civila prin care sa cereti despagubiri fie inainte, fie dupa raspunsul dat de barou. Avocatii au obligatia de a se asigura pentru culpa profesionala, dar nu dvs veti chema in judecata societatea de asigurari ci chiar avocatul asigurat.

Ma alatur si eu indemnului sa nu lasati situatia asa.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Cat este termenul inauntrul caruia avocatul raspunde disciplinar ?
Se calculeaza de la data neglijentei sau de la data hotararii contestatiei in anulare de care am vorbit anterior ?
Hotararea baroului - asupra careia sunt sceptic (am oarecare pregatire juridica si stiu ca am dreptate - dar mai stiu si ca 'corb la corb...') - ar putea fi invocata drept aparare de avocat ?

Cu multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare onorariu avocat gabriela18051968 gabriela18051968 Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie neplacuta. Am castigat un proces civil, iar la faza de apel am angajat un avocat care sa ma resprezinte, dar din pacate ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu? Just-drept Just-drept Un functionar public avea un termen de indeplinit pentru efectuarea unor acte, dar nu a respectat termenul. La cateva saptamani am depus plangere penala pentru ... (vezi toată discuția)
Neglijenta in serviciu ragea doina ragea doina Buna ziua, ma numesc Doina si am si eu o problema mare. Am lucrat timp de 7 luni intr-o banca,pe un post de casier. Aceasta \"banca\"avea mai multe puncte ... (vezi toată discuția)