avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurătorul meu refuză plata despăgubirilor pentru ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurătorul meu refuză plata despăgubirilor pentru că șoferul celălalt nu a respectat în totalitate legislația rutieră. Este posibil să fiu pusă eu să le plătesc, atâta timp cât RCA era valabil?

Buna ziua.In februarie am avut in accident minor,vinovata fiind eu.Am facut constatarea amiabila cu RCA valabil,am mers la asigurator ,au facut poze la masini,declaratii etc.Dupa cateva luni primesc o instiintare de la asigurator ca nu il despagubeste pe pagubit pt ca nu a respectat n totalitate legislatia circulatiei rutiere..Astazi primesc tel de la domnul cu pricina ca sa il despagubesc eu ca daca nu ma da in judecata.Este posibil sa fiu pusa sa ii platesc daunele atata timp cat RCA era valabil?
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:13, 10 Octombrie 2018
Daca asiguratorul a considerat culpa comuna (adica si pagubitul a gresit pe undeva), societatea de asigurari poate refuza plata despagubirii, chiar daca RCA-ul e valabil. In cel mai fericit caz, daca pagubitul vine cu explicatii si dovezi suplimentare, i se poate oferi o despagubire partiala.
Buna ziua,

Nu este posibil sa fiti pusa sa platiti despagubiri atata timp cat asigurarea este valabila. Daca veti data in judecata chemati in garantie societatea de asigurare.

Daca instanta va stabili ca ati fost de vina, va plati asiguratorul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Care este motivatia Asiguratorului RCA al Dvs. ca nu-l despagubeste pe Pagubit? Ce inseamna ca "nu a respectat in totalitate legislatia rutiera"?:)) In ce baza refuza? A scris articolul de lege? V-a comunicat Dvs in scris sau pagubitului? Scrieti aici ca sa ne dam seama pe baza hartiei si nu pe baza prezumtiilor Dvs. ca parti implicate.
"Culpa comuna" nu exista in acceptiunea legii explicata ca fiecare are partea lui de vina si ca se despagubeste partial
Art. 13. - Culpa comună
(1) În situația în care persoana prejudiciată a contribuit, din culpă, la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ținut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă. În astfel de situații întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă.

(2) În situația în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părților implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporția în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului."

Ca raspuns la intrebare, Dvs. nu puteti fi pusa sa platiti, in nici un fel, paguba produsa. Indiferenta daca Pagubitul v-ar ameninta cu o eventuala judecata. N-are sorti de izbanda....
Societatile de asigurare au elaborat de comun acord un ghid privind stabilirea vinovatiei in functie de directiile si sensurile de deplasare ale autovehiculelor implicate. Dar problema este mai complexa. Faceti obiectiuni privind modul de stabilire a vinovatului.
In cazul in care pagubitul introduce actiune in instanta impotriva dvs. chemati in garantie societatea de asigurare.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Culpa comuna TipOK TipOK Buna ziua, tuturor...!! Intrebare : Cum se despagubesc daunele (prin RCA) atunci cand este vorba de o culpa comuna... cand ambii conducatori auto sunt ... (vezi toată discuția)
Rca vinovat viocez viocez In urma cu o luna un microbuz al firmei al carei administartor sunt a fost implicata intr-un accident in care cele 2 parti nu s-au inteles si in aceste ... (vezi toată discuția)
Lamuriri la ordinul csa 5/2010 NELUL NELUL Am avut un accident cu un ansamblu tractor-remorca neinmatriculat, nesemnalizat, ne... A inceput procesul, cercetari, expertize... Conform ordinului CSA ... (vezi toată discuția)