avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare

Am incheiat in 24 noiembrie 2017 o promidiune bilaterala de vanzare cumparare a unui teren intrevilan , am platit integral pretul pt teren iar acum vanzatorul a inceput sa-mi spuna ca nu poate sa-mi faca contractul de vanzare cumparare a terenului pt ca are blocate actele la cartea funciara(este vorba de un teten mostenit) ce pot face in acest caz.Am contactat un avocat care mi-a zis ca ma ajuta si imi face dosarul dar el nu se poate deplasa la vatra dornei pt proces.Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:11, 24 Septembrie 2018
Va puteti adresa instantei de judecata, in vederea rezolutiunii antecontractului de vanzare-cumparare, cerand repunerea in situatia anterioara, si, totodata, pretul platit.



Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acţiunile având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, sau rezoluţiunea unui antecontract privitor la un bun imobil, nu au un caracter real, ci personal, şi prin urmare, în astfel de situaţii, determinarea competenţei teritoriale a instanţei se face în raport de dispoziţiile art. 10 pct. 1 C. proc. civ. (art. 113 pct. 3 NCPC), care prevăd o competenţă teritorială alternativă pentru cererile personale care izvorăsc dintr-un contract, sau art. 5 C. proc. civ. (art. 107 NCP), care stabilesc regula generală cu privire la competenţa teritorială.

Prin urmare, fiind vorba de o acţiune personală imobiliară, competenţa instanţei se stabileşte în raport de domiciliul pârâtului şi de natura litigiului. (Decizia nr. 47 din 16 ianuarie 2013 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare a imobilului)


Din economia dispozitiilor art. 1021 C. civ. rezulta ca partea in privinta careia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau sa sileasca pe cealalta parte a executa conventia, cand este posibil, sau sa-i ceara desfiintarea, cu daune-interese, rezolutiunea putand fi pronuntata numai de judecator, care poate acorda, dupa circumstante, partii actionate un termen pentru indeplinirea obligatiei.


Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema la cumpărare teren cu casa Marin91 Marin91 Salut, am cumpărat recent o casa mai la tara cu curte și ceva teren in rate cu avans totul la notar , proprietarul avea doar contractul casei și numai 250 ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca promitentul-vanzator a mintit in acte cmf1985 cmf1985 Buna ziua, Intrebarea mea vizeaza un antecontract de vanzare-cumparare pe care l-am semnat in urma cu o luna. In acest antecontract se stipuleaza ca ... (vezi toată discuția)
Antecontract v/c pamant SCOTIANU SCOTIANU Am facut o promisiune de vanzare-cumparare (la notar) pentru un teren agricol in anul 2007. Am incasat de la promitentul cumparator o suma de bani, iar ... (vezi toată discuția)