Prezentare caz:
Tatăl și 2 copii.
Tatăl este legatar print testament și are in posesie un imobil cu un nivel (demisol, parter, etaj 1 și pod+grădina+curte - casa are doua intrări.
Dorește sa împartă acest imobil după cum urmează:
- fiica - parter+etaj+pod+grădina
- fiul - demisol+curte
Un contract de vânzare-cumpărare nu este posibil deoarece fiul și fiica nu dispun de banii necesari.
Tatăl dorește sa se asigure ca acești copii vor mosteni aceste spații conform planului de mai sus.
Ce acte se pot face și care sunt pașii in acest demers?
Amânunt important:
Fiica dorește sa renoveze demisolul si sa primească contra-investiției, parterul si etajul. Fiul, va beneficia astfel de un spațiu amenajat pentru locuința sau afacere/închiriere. Ar avea cum, fiul sa renunțe la aceste drepturi si sa își asime acest schimb?
Detalii caz:
- fiica are buletinul la acea adresa
- fiica are o afacere care funcționează in acel spațiu și investește in renovarea imobilului
Va mulțumesc!
Orice informație este binevenita și apreciata!
Josephine
O jumatate la modul general.
Adica parterul si demisolul formeaza o jumatate dintr-un imobil. La fel, etajul si mansarda, o alta jumatate. Cert este ca fiecare din aceste doua parti valoreaza mai mult de 1/4. Ca nu sunt perfect egale valoric....acum la nici un partaj intre mostenitori loturile nu sunt niciodata egale. Iar sulta pentru diferenta de valoare, isi platesc numai daca doresc.
Da, speta este relativ simpla, atat timp cat userul intelege ca sunt n acte de facut pana ca aceste dorinte de a lasa cu limba de moarte, sa devina realitate.
Mulțumesc mult pentru răspuns!
Fiul ar putea sa facă demersurile necesare după decesul tatălui, iar tatăl dorește sa se asigure ca imobilul va fi împărțit după propria dorința.
Nu știu care este rezerva succesorala in acest caz (știu ca 50% fiul di 50% fiinca), tatăl fiind divorțat, fosta soție nu mai are dreptul la succesiune.
Universul hotărăște ordinea plecării pe cealaltă lume, dar premisele de la care pleacă aceasta problematica indica in mare parte ordine plecării.....
Am sa ma documentez asupra deprurilor părților ei rezerva succesorala in cazul părților inegale moștenire.
Dacă ma puteți informa mai mult in acest sens, va dunt recunoscătoare!
Cu stima.
Mulțumesc!!
Apreciez fiecare părere!
Înțeleg ca unul dintre copii poate mosteni mai mult de jumătate și celălalt mai puțin?
In cazul prezentat, demisolul+ renovarea acestuia de la zero nu acoperă ca valoare parterul care in mid legal, i-ar reveni.
Ideea de baza este ca acest imobil sa nu fie vândut după ce copiii intra in posesia moștenirii.
Poate fi făcut act de Detașare a demisolului de restul imobilului care sa ii permită fiului sa vândă partea sa și astfel sa nu o oblige pe sora sa vândă întreg imobilul (sora nu poate compensa financiar).
Rezerva succesorala este jumatate din cota legala.
Cota legala a fiecarui copil este de 1/2, deci rezerva succesorala e 1/4.
Asadar, orice acte ati incheia, trebuie sa nu incalcati cota de 1/4 a fiecarui copil, care se cuvine in temeiul legii.
Fiica primeste etajul si mansarda, fiul primeste demisolul.
Fiecare dintre aceste doua parti de constructie "acopera" aceasta rezerva de 1/4. La asta m-am referit.
Daca ambii copii primesc prin donatii cate o parte din imobil, nu mai exista temei pentru a solicita ulterior, pe cale judecatoreasca reductiunea donatiei fratelui,/surorii pentru incalcarea rezervei succesorale de 1/4.
Nu are importanta daca loturile nu sunt perfect egale valoric. Acum...n-or fi nici ei intr-atat de catraniti, incat sa se taraie prin tribunale pentru o diferenta de valoare. Daca totusi o fac, vor cheluit mai mult decat diferenta in sine.
Sfatul meu este sa puneti ordine in lucruri din timpul vietii. Fie le dati ambilor, asa cum ati decis fie niciunuia. Daca ii dati numai fiicei, parterul ramane in continuare al dvs, astfel incat cand nu veti mai fi, va trebui dezbatuta succesiunea, unde nu va garanteaza nimeni ca fiica (desi a primit deja) nu va pretinde jumatate.
La fel, nu puteti impune ca dupa decesul dvs, copiii sa nu vanda imobilul. Bunurile trebuie sa "circule".
Am înțeles.
Evaluarea casei și determinarea a ceea ce înseamnă 1/4 din imobil.
In cel mai fericit caz, demisolul (50 mp)+curtea din spate înseamnă 1/4, fiecare nivel având 50 mp (demisol, parter, etaj). Acoperișul/podul este luat in calcul dacă nu este locuibil?
După detașarea pe acte, se face contract de donație pentru fiecare copil in parte.
Problematica vânzării este discutabila arată timp cât nici fiica nu dorește vânzarea imobilului și încearcă sa îl despăgubească pe frate prin renovarea demisolului (cu intrare separată), investiție dovedita prin acte.
Fratele poate obliga sora prin acțiune in instanța, la vânzarea imobilului atâta timp cât ii este încălcat dreptul de 1/4 din dreptul la rezerva succesorala și dacă, sora nu îl poate despăgubi.
Am înțeles corect?
A doua întrebare:
Dacă tatăl ii face fiicei contract de donație a imobilului, in ce perioada de timp poate fiul “ataca” acest act după decesul tatălui și poate cere mai mult decât partea sa de 1/4?
Va mulțumesc amandorura! Îmi sunteți de mare ajutor!
Toate cele bune!