avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație, testament sau altă variantă?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație, testament sau altă variantă?

Prezentare caz:
Tatăl și 2 copii.
Tatăl este legatar print testament și are in posesie un imobil cu un nivel (demisol, parter, etaj 1 și pod+grădina+curte - casa are doua intrări.
Dorește sa împartă acest imobil după cum urmează:
- fiica - parter+etaj+pod+grădina
- fiul - demisol+curte

Un contract de vânzare-cumpărare nu este posibil deoarece fiul și fiica nu dispun de banii necesari.
Tatăl dorește sa se asigure ca acești copii vor mosteni aceste spații conform planului de mai sus.
Ce acte se pot face și care sunt pașii in acest demers?
Amânunt important:
Fiica dorește sa renoveze demisolul si sa primească contra-investiției, parterul si etajul. Fiul, va beneficia astfel de un spațiu amenajat pentru locuința sau afacere/închiriere. Ar avea cum, fiul sa renunțe la aceste drepturi si sa își asime acest schimb?
Detalii caz:
- fiica are buletinul la acea adresa
- fiica are o afacere care funcționează in acel spațiu și investește in renovarea imobilului

Va mulțumesc!
Orice informație este binevenita și apreciata!
Josephine
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:30, 11 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 10 din Legea 70/2015

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Sincer, nu stiu de ce insistati pe vânzare, din moment ce nu reflectă intentiile părților și realitatea. Mi se pare o alegere extrem de nefericită.

raluk0207 a scris:

Art. 10 din Legea 70/2015

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Sincer, nu stiu de ce insistati pe vânzare, din moment ce nu reflectă intentiile părților și realitatea. Mi se pare o alegere extrem de nefericită.

Insist deoarece este cel mai puternic tip de contract, act care ar asigura faptul ca băiatul nu ca vinde acest imobil și nici nu ar pretinde mai mult decât dreptul sau legal de 1/4 având in vedere ca nu se implica absolut deloc in întreținerea acestui imobil sau in susținerea familiei.
Se cauta o soluție prin care actul sa fie perfect legal și sa reflecte realitatea!
Ne gândim la contract cu clauza/renta viagera.
Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi ori primiți bani și e vânzare ori încheiati un contract de întreținere (urmând să primiți ingrijire) ori un contract de rentă viageră.
Contractele nu se mai amesteca.
Fiul nu va pretinde mai mult de rezerva succesorala, pentru că legea nu ii permite.
Dacă moștenitorii ar putea pretinde mai mult,care ar mai fi noima reglementarii rezervei?
Atentie la vanzarea cu rezerva! Potrivit art.1091(4) Cod Civil „Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare”.

raluk0207 a scris:

Păi ori primiți bani și e vânzare ori încheiati un contract de întreținere (urmând să primiți ingrijire) ori un contract de rentă viageră.
Contractele nu se mai amesteca.
Fiul nu va pretinde mai mult de rezerva succesorala, pentru că legea nu ii permite.
Dacă moștenitorii ar putea pretinde mai mult,care ar mai fi noima reglementarii rezervei?

Tocmai asta am spus de la bun început:
Caut o soluție pentru aceasta situație!
Scopul: dorim sa ne asiguram ca fiul nu va pretinde mai mult de 1/4, căci, dacă nu se va întocmi nici un act, fiul va avea dreptul la 1/2.
Contract de vânzare cumparate pentru tot imobilul este exclus cauza fiind lipsa Finanțelor.
De asemenea, acel 1-4 moștenit de fiu, dorim sa nu ii ofere dreptul de a cere vânzarea imobilului din moment ce sora nu îl poate despăgubi (dar folosește spațiul).
Complicat.......

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Două moștenitoare, din care una are un copil, dorim ca un nepot să intre în posesia întregii moșteniri. ce act e recomandat să facem: donație sau contract de vânzare-cumpărare? galaoan galaoan Buna seara. Asi dori si eu o lamurire. Sunt 2 surori. Parintii sunt decedati, mama de 17 ani, tatal de 4 luni. Se dezbate mostenirea si se doreste ca dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)