avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia copilului nenăscut: mi-l poate lua tatăl ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia copilului nenăscut: mi-l poate lua tatăl lui după divorț, așa cum mă amenință?

Buna seara! Sunt căsătorită si insarcinata in 4 luni, dorim să divortam iar sotul ma amenința că imi va lua copilul. Mentionez ca lucrez, am locuinta, sunt independenta. Este posibil ca instanta sa ii incredinteze lui copilul? El are o situatie materiala f buna, desi nu are trecut nimic pe numele lui. Cum sa procedez, sa divortez inainte sau dupa ce nasc? Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 16:17, 26 Septembrie 2018
Eu spun sa faceti totul amiabil, fara consum de nervi si negociati inclusiv pensia si vizitele.

Cat despre cele aratate de colegii mei, desi in practica exista extrem de putine situatii cand nou nascuti ar fi fost lasati de instante in grija tatilor, consider ca este discriminatoriu sa plecam din start cu aceste prezumtii. Indiferent ca e despre o femeie sau un barbat, prezumtii pe criterii de sex nu au sustinere legala.
Desigur, după cum colega mea a învederat, varianta optimă, civilizată și care implică puțină energie cheltuită este statornicirea unei înțelegeri amiabile, urmând a vă prevala de forța coercitivă doar în ipoteza în care acordul de voințe nu se poate realiza.

Cu privire la stabilirea domiciliului la mama, liniile de fortă ale jurisprudenței sunt convergente în acest sens deși nu există un temei legal.Prin urmare, trebuie să fiți beligerantă pt a vă face năzuința tangibilă.
Va multumesc tuturor pentru răspunsuri! As mai adauga cateva aspecte, sotul nu dorește să divortam, ca venituri declarate are doar subventiile din agricultura, care sunt destul de mari dar care din cate am citit nu se considera venituri constante, deci nu se vor calcula la pensia de intretinere a copilulul, pe lângă acestea m a agresat verbal, moral, emotional si fizic de cateva ori, dar probabil greseala mea este ca nu am solicitat ajutorul organelor de poliție...deci nu cred ca vom putea divorta pe cale amiabilă. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Cristina.novac, utilizator
Instanta de judecata stabileste locuinta minorului la dumneavoastra, avand in vedere principiul preeminentei interesului superior al acestuia.

Asadar, interesul superior al minorului primeaza, dincolo de conflictele care survin intre parinti.

Instanta de tutela va tine seama de faptul ca aveti un venit stabil si o locuinta statornica , prin urmare, prezentati garantii materiale si morale pentru a asigura procesul de crestere si educare a minorului.

Sansele sotului de a fi stabilita locuinta minorului la dansul sunt inexistente, cata vreme dumneavoastra dati dovada de responsabilitate, in exercitarea atributiilor parentale.

Copilul va fi alaptat, va avea o varsta frageda, necesita prezenta materna.

Se poate face o analiza comparativa , a criteriilor pe care le prezentati dvs si sotul, pentru a decide ce parinte este mai implicat in procesul de crestere si educare.

Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Avocat Tabrea Alexandru a scris:
Desigur, după cum colega mea a învederat, varianta optimă, civilizată și care implică puțină energie cheltuită este statornicirea unei înțelegeri amiabile, urmând a vă prevala de forța coercitivă doar în ipoteza în care acordul de voințe nu se poate realiza.

Cu privire la stabilirea domiciliului la mama, liniile de fortă ale jurisprudenței sunt convergente în acest sens deși nu există un temei legal.Prin urmare, trebuie să fiți beligerantă pt a vă face năzuința tangibilă.

De la incercarea amiabila la forta coercitiva mai e un pas major, anume acela de a face un dosar in instanta. Daca nu se realizeaza acordul vointelor sotilor de a divorta, nu e forta coercitiva ca sa-si dea vreunul acordul, ci intai se judeca.
Exista o contradictie intre beligerant si a obtine un acord, nu se mai intelege daca trebuie sa incerce o negociere sau sa mearga in instanta.
Jurisprudenta nu are nicio forta in dreptul nostru.

In situatia unui sot agresiv, este important intai sa parasiti locuinta si sa contactati un avocat. Inca odata, incercati fara razboi, va poate aduce mai multa liniste pe termen lung.
Trebuie sa luati in calcul ca va sunt necesare venituri ca sa cresteti un copil.


Alte discuții în legătură

Despărțire Flavius151995 Flavius151995 Bună ziua am și eu o mare rugăminte sa ma ajute cineva să-mi spună ce pot face. Fosta mea soție a plecat la părinți ei acasă cu ambi copii și după ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt împreună cu soțul meu de 12 ani, de un an ... AlinaAlexa AlinaAlexa Bună ziua, Sunt împreună cu soțul meu de 12 ani, de un an căsătoriți legal. Avem un copil în vârstă de 4 luni. Locuim în apartamentul soțului, ... (vezi toată discuția)
Divort - custodia copilului Whitehorse79 Whitehorse79 Salut! In cazul unui divort, in principiu amiabil, fara lucruri spectaculoase, intr-un proces intre doi oameni (parinti) maturi, responsabili, exista vreun ... (vezi toată discuția)