Buna ziua,
Va rog sa ne lamuriti: in calitate de mostenitori ai asociatului defunct al unui SRL, avem calitate de a inainta in fata instantei o cerere de chemare in judecata, subemnatii, in calitate de mostenitori, pentru ca instanta sa constate o chestiune legata de bunuri ale societatii?
Adica, noi, mostenitorii avem dreptul de a formula cereri in numele tatalui defunct?
Trebuie dezbatuta mostenirea mai intai.
Dar daca este ceva urgent se poate initia o actiune urmand ca mostenitorii sa coreleze toate pe plan procesual.Trebuie vazute actele si calculate termenele.
Unele drepturi nu se pot exercita peste termenul legal.
Mostenitorii au calitate procesuala activa si pasiva in mod generic conform legii.
Depinde insa si ce se prevede in actele societatii.
Ce spun actele societatii? In principiu, da, sunteti mostenitori, insa depinde si de alte elemente, de tipul societatii etc. daca mosteniti actiuni/părti sociale sau nu.
In numele unui decedat nu se pot face cereri, dar sunt situatii cand puteti face cereri in numele vostru, de mostenitori ai decedatului.
Va multumesc!
Mostenirea a fost dezbatuta.
Problema este ca societatea din care defunctul facea parte, este radiata din 2016.
A ramas un teren pe numele societatii, teren care in mod evident nu a avut cum sa fie prins in succesiunea dupa asociat iar acum, asociatul in viata si defunctul prin mostenitori dorim sa clarificam situatia terenului.
De aceea, nu stiam daca mostenitorii pot sta ca reclamanti pentru tatal/sotul lor defunct, si de asemenea daca putem cere instantei intabularea - daca actiunea va fi admisa pe tatal defunct si celalalt asociat (cote egale), urmand ca ulterior sa revenim asupra succesiunii noastre si sa includem si acest teren (parte din el).
Nu prea inteleg cum e radiata si nu e impartitpatrimoniul, trebuie vazute actele de cineva. Nu faceti actiunea fara sa intelegeti mecanismul, sa nu faceti degeaba.
E radiata in urma unei dizolvari de drept. La data radierii unul din asociati era defunct, celalalt neinteresat de soarta societatii. Ulterior dizolvarii (2005, pentru nepreschibare certificat de inregistrare), s-a numit lichidator, care nici acesta nu a facut absolut nimic, nu a luat legatura cu celalalt asociat, trimitea hartii la un sediu care nu mai exista, etc. Iar finalitatea a fost ca in 2016, sa solicite intr-un final si radierea, cu mentiunea ca nu sunt bunuri de lichidat - pentru ca nefacand efectiv niciun demers, nu a stiut despre acest teren.
Mostenitorii nu am stiut cam nimic despre ce se intampla, pana anul acesta cand am primit instiintare sa platim impozitul la primarie pentru terenul firmei in care tatal defunct era asociat.
Complicat stim...acum vrem sa clarificam situatia. In CF terenul apare pe firma, firma e radiata, deci doar judecatoreste mai putem face ceva astfel cum am fost indrumati de la ORC