avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calitatea procesuala pasiva și calitatea procesuala ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calitatea procesuala pasiva și calitatea procesuala de exercitiu

Am introdus o acțiune pe persoana fizica, ca semnatara a unor acte administrative care mi-au prejudiciat dreptul de a avea un spor in concordanța cu normele in vigoare (spor Tbc). Juristul unității și managerul invoca excepția lipsei calității procesuale pasive. Cu ce reglementări o pot combate având in vedere ca prin voința proprie, au ales sa semneze acele acte care mi-au trunchiat veniturile?
Cel mai recent răspuns: AdinaSimona , utilizator 22:42, 26 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. va puteti argumenta ca au calitate procesuala pasiva.
Pe.legea actuala se poate introduce in cauza persoana care are calitate daca entitatea aceasta nu ar avea calitate.
E posibil sa aiba dreptate dar se poate si sa nu aiba...
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Calitatea procesuala pasiva o are angajatorul si nu cei mentionati de dvs ... daca instanta constata nelegalitatea deciziei luate, atunci angajatorul se poate indepta impotriva acestora.

@ Cornel Vasile

Cum rămâne cu raportul juridic de drept substanţial? Juristul unității și managerul, ca părți in sens formal sau procesual, au semnat dispozițiile nelegale care m-au prejudiciat. Potrivit art. 41 c. pr. civ., „orice persoană care are folosinţa drepturilor civile poate să fie parte în judecată”.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
Pe.legea actuala se poate introduce in cauza persoana care are calitate daca entitatea aceasta nu ar avea calitate.

Acțiunile in care entitatea juridică e introdusă in cauza nu sunt judecate cu celeritate. Entitatea juridică nu are calitate procesuala pasiva decât prin raporturile juridice care iau naștere prin înscrisurile făcute de cei abilitați.
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuielilor de judecata AdinaSimona AdinaSimona Am introdus in cauza unitatea, ca persoana juridică precum și persoanele fizice care m-au prejudiciat. Dacă las in cauza doar persoana juridică pentru ca ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva handsu handsu O firma , cu personalitate juridica , care prin comportamentul manifestat a contribuit la producerea pagubei , poate fi chemata in garantie , sau printr-o ... (vezi toată discuția)