avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri mostenire conform cota parte succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri mostenire conform cota parte succesiune

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie. Socrul meu a decedat in urma cu aprox 20 de ani. S-a facut succesiunea intre sotie si doi fii, fiecare cu cota parte. In casa au ramas sa locuiasca soacra si fratele sotului. In tot acest timp, cumnatul a tot facut modificari, a mai ridicat un etaj, fara a-si intreba fratele daca este de acord. De curand, l-am rugat sa ne despagubeasca pentru partea sotului (si ma refer doar la partea mostenita de la tatal sau) , dar ne-a refuzat. Va rog sa-mi spuneti, daca legal, putem sa-l determinam sa faca asta si daca exista vreo posibilitate, in caz ca ne despagubeste, sa renunte sotul la partea ce-i revine in cazul decesului mamei .
Cel mai recent răspuns: janedoe1 , utilizator 16:09, 28 Septembrie 2018
Contactati un avocat si solicitati iesirea din indiviziune (partajul) pe cale judecatoreasca.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
raluk0207, utilizator
Iesirea din indiviziune il poate determina sa ne despagubeasca?
Poate el, in calitate de comostenitor, sa uziteze de uzucapiune?

raluk0207 a scris:

Contactati un avocat si solicitati iesirea din indiviziune (partajul) pe cale judecatoreasca.

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, termenul de "despagubire" este total nepotrivit. Nu e nici o paguba. Care e prejudiciul dvs?
In urma dezbaterii succesiunii, au raman toti 3 (mama si fiii) proprietari. Deci cumnatul dvs este la fel de coproprietar, ca si sotul. Nu avea de ce sa ii ceara acordul pentru a aduce imbunatatiri imobilului.
In al doilea rand, cum am spus mai sus, va puteti adresa instantei pentru partaj. In urma acestuia, imobilul poate fi atribuit in totalitate unuia dintre mostenitori, cu obligatia de a achita celorlalti o suma de bani cu titlu de sulta.
Da, poate invoca uzucapiunea, dar dupa cel putin 10 ani de posesie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cadrul actiunii de iesire din indiviziune imobilul o sa fie probabil atribuit persoanei care a locuit si adus imbunatatiri cu obligatia de a va despagubi,sulta (despagubirea)urmand sa fie stabilita de un expert.
Multumesc,
Nu cunosc calitatea dvs pe acest forum, dar daca aveam cunostinte de natura juridica nu apelam la sfaturi. Daca doriti sincer sa ajutati, lasati atitudinea asta "mustratoare".

raluk0207 a scris:

In primul rand, termenul de "despagubire" este total nepotrivit. Nu e nici o paguba. Care e prejudiciul dvs?
In urma dezbaterii succesiunii, au raman toti 3 (mama si fiii) proprietari. Deci cumnatul dvs este la fel de coproprietar, ca si sotul. Nu avea de ce sa ii ceara acordul pentru a aduce imbunatatiri imobilului.
In al doilea rand, cum am spus mai sus, va puteti adresa instantei pentru partaj. In urma acestuia, imobilul poate fi atribuit in totalitate unuia dintre mostenitori, cu obligatia de a achita celorlalti o suma de bani cu titlu de sulta.
Da, poate invoca uzucapiunea, dar dupa cel putin 10 ani de posesie.

Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
janedoe1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune liveomars liveomars Buna ziua! Care este procedura legala pentru taxa de succesiune in urma decesului mamei, mostenitori sunt: sotia si 2 copii. Tatal vrea ca copiii sa renunte ... (vezi toată discuția)
Cearta intre mostenitori...solutia???? honey_geoo honey_geoo Buna ziua. Tatal meu este intr o situatie complicata. Tatal lui, deci bunicul meu, a murit acum 15 ani, iar succesiunea nu a fost facuta, la acel moment ... (vezi toată discuția)
Proprietate imobil. andre_1973 andre_1973 Buna ziua! In cazul in care doua persoane au in proprietate un imobil care nu se poate impartii fizic si nu se ajunge la intelegere din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)