avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurare de sanatate pentru student roman in Germania
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurare de sanatate pentru student roman in Germania

Buna ziua,
Fiica mea, care are 18 ani, a fost admisa si s-a inscris la o universitate de medicina, de stat, din Germania, in aceasta toamna. In acest sens, a obtinut inainte sa plece Cardul European de Sanatate, EHIC.
In Germania, casa de asigurari de stat a recunoscut acest card dar solicita un formular E104 din partea romana care sa ii statueze calitatea si perioada de asigurat.
In momentul in care am discutat acest lucru la CASMB, Relatii Internationale, ei mi-au comunicat ca trebuie sa platesc asigurarea in Romania prin Declaratia Unica, ceea ce am si facut la ANAF. Am achitat 1140 lei, transa unica pentru un an si CASMB a recunoscut-o in sistem. Doar ca pentru eliberarea formularului imi solicita procura sau sa ceara casa de asigurari germana direct de aici.
Pe de alta parte, am citit in Legea Asigurarilor de Sanatate, 145/1997 Articol 6.a. ca studentii pana la 26 de ani sunt asigurati automat, fara a se specifica unde sunt studenti. In cazul ei, studenta inscrisa intr-un stat UE, se aplica acest paragraf de lege? In cazul acesta am platit degeaba la ANAF?
In al treilea rand, fata este in intretinerea tatalui sau de la nastere, continuu. El plateste o suma in acest sens care poate fi trasata prin adeverinta de venit. Acest lucru inseamna ca este automat coasigurata?
Toate aceste lucruri si pasi expusi mai sus ne-au dus intr-un blocaj din care nu putem sa obtinem asigurarea in tara in care ea invata acum pentru calutatea ei de student.
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs si va pot oferi si alte detalii in cazul in care ceea ce am expus nu este suficient.
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
Sitram, utilizator
Cel mai recent răspuns: m54321 , utilizator 15:29, 8 August 2019
Buna ziua .Sunt si eu interesata de acelasi subiect ca si d-voastra. Puteti va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in acesta caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular e104 - casa de asigurari de sanatate naemonica naemonica Buna ziua, Mama mea se afla pe listele ANAF-ului in Romania cu datorii de aprox. 4000 lei pt neplata asigurarii de sanatate + penalitati pt perioada 2008 - ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate student la zi in varsta de 19 ani ruxiqui ruxiqui Am un fiu, student la zi la Facultatea de Drept si Facultatea de stiinte politice, in varsta de 19 ani, implineste 20 in noiembrie, a terminat primul an. Am ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate pt. studentii aflati la master in ue NRMC NRMC Caut raspuns la urmatoarea intrebare: studentii romani aflati la master in Germania au sau nu dreptul la cardul european de asigurare de sanatate daca perioada ... (vezi toată discuția)