avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

1.Daca concedierea a fost individuala , angajatul se mai poate reincadra pe acelasi post dupa expirarea perioadei de somaj ?

2. Daca se va reangaja si firma il va concedia din nou peste o anumita perioada ( dupa 1 an ) mai poate beneficia de somaj ?
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 14:01, 13 Noiembrie 2009
1. Se poate reangaja pe acelasipost (in timpul somajului sau la expirarea lui) daca angajatorul reinfiinteaza postul respectiv si doreste sa va reangajeze pe dvs.
2. Daca veti fi din nou concediat pentru motive independente de dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti lucrate cu CIM 12 luni. Perioada de somaj anterioara intra in cele 24 de luni dar nu se ia in calculul celor 12 luni.
Interesanta abordare-Mi se pare ca ne cam jucam,un an muncesc ,un an stau(somaj) si tot asa.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca are ca si obligativitate de acordare a indemnizatiei de somaj daca sunt indeplinite cumulativ urmare conditiile:
- desfacerii CIM din motive care nu tin de persoana salariatului si
-stagiul de cotizare in sistemul aigurarilor sociale de somaj de 12 luni lucrate anterioare desfacerii CIM din ultimele 24.

Poate este vreo restrictie in Normele de aplica a L76/2002,dar eu nu am gasit.
Nu este nicio restrictie. Doar ca perioada in care beneficiaza persoana respectiva de somaj nu constituie stagiu de cotizare pentru obtinerea unei noi indemnizatii.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Doamna Angel 2007, daca nu puteti sa ajutati cu un raspuns puteti sa va abtineti sa trageti concluzii pripite si sa puneti etichete.

Dar e mai usor sa dati cu pietre ...

Cunoasteti faptul ca aceasta criza a afectat foarte multe societati si astfel s-a ajuns in situatia concedierii ?

De asemeni este firesc ca in ipoteza in care situatia s-ar imbunatati sa se incerce reluarea activitatii cu aceeasi angajati ?
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Iael, utilizator

Mai cunosc cazuri de firme care procedeaza intentionat in acest mod, legea nu are nici-o restrictie in acest sens, deci se poate. Problema, la firmele de care am auzit eu, este ca pastreaza oamanii la negru cat timp sunt in somaj- ceea ce este firesc sanctionabil prin lege.

Altfel, este evident ca poti angaja oricand pe cei pe care i-ai concediat, in cazul concedierilor colective aceasta fiind chiar o obligatie.

Efectel la o astfel de reangajare sunt:
- firma nu poate beneficia de subventii pentru fostii angajati ai sai reangajati din somaj
- angajatul nu poate beneficia de suportul de 30% acordat de AJOFM celor cae se angajeaza cu CIM pe per nedeterminata.

off topic:
Expunerea unei pareri nu e totuna cu dat cu pietre... este un forum si fiecare are o parere si interpreteaza o situatie expusa in doar 2-3 fraze...
Dar trebuie sa acceptam parerile tuturor, caci de aceea postam, nu e cazul sa ne suparam pentru ca alticineva a gandit altfel decat noi, nu?
Daca am fi siguri ca ce stim sau facem noi e bine, cred ca nu am avea de ce sa mai postam inrebari pe forum :)

Alte discuții în legătură

Ajutorul de somaj marrs831 marrs831 se poate obtine ajutorul de somaj daca se desfiinteaza un punct de lucru(totodata si postul ) ,dar functioneaza alte puncte de lucru? (vezi toată discuția)
Concediere art 65 (1) noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este parerea dvs in legatura cu o persoana concediata in baza articolului 65 (1) Codul Muncii. Mentionez ca nu este vorba ... (vezi toată discuția)
Angajare dupa ce am dat in somaj ContSters187575 ContSters187575 anul trecut in sept din motive economice am facut restructurari si am inchis cim-ul unui angajat care a plecat in somaj. acuma, imi pleaca un alt angajat, de ... (vezi toată discuția)