avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am transferat sume mari de bani fiicei noastre în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am transferat sume mari de bani fiicei noastre în timp ce era căsătorită. Din punct de vedere legal, pot face ceva să recuperez banii? Se poate considera că i-am dat cu titlu de împrumut?

Buna ziua,

Am și eu o situație puțin mai complicata la care as avea nevoie de un răspuns: in perioada 2008-augut 2017 am transferat împreuna cu soțul meu fiicei noastre, căsătorită fiind pana in Noiembrie 2017, sume f mari de bani pentru închiderea unor credite si achiziționarea unor imobile.
Întrebarea este: din punct de vedere legal pot face ceva sa recuperez banii, având in vedere ca și fostul soțul a beneficiat de acești bani?
Se poate considera ca au fost dați cu titlu de împrumut?
Mulțumesc anticipat!

Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Andrea Paul , Consilier juridic 10:58, 6 Noiembrie 2018
Dvs stiti cel mai bine cu ce titlu ati dat/oferit banii, adica daca imprumunt n-a fost, atunci a fost donatie (sau, dar manual eventual), desi donatia trebuia sa imbrace o anumita forma (este o alta discutie). Pe de alta parte, daca a fost imprumut, creanta este afectata de un termen de prescriptie extinctiva (termenul general fiind 3 ani). Pe si de alta parte, ca sa obtineti ceva trebuie sa faceti dovezi (la fel, o alta discutie). Situatia nu este complicata, insa necesita detalierea anumitor aspecte.
Mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului.

Banii au fost dati prin transfer bancar. Am acte doveditoare in acest sens.
Prescriptia de la ce data curge?

Cu stima.
Curge de la data la care suma trebuie rambursata, conform intelegerii partilor.
Notificati-l sa va restituie împrumutul. Astfel după expirarea termenului de restituire indicat in notificare puteti demara acțiunea judiciară.
Banii au fost transferați in contul fiicei mele fără nicio mențiune de împrumut sau altceva..

Alte discuții în legătură

Imprumut nerestutuit de 10 ani de un descendent. mai pot recupera ... dorotheea dorotheea Imprumut nerestutuit de 10 ani de un descendent. Mai pot recupera banii, prin lege? (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare imobil cu clauza de intretinere, in conditiile in care vanzatorii au renuntat ulterior la clauza, iar imobilul este ipotecat Mimi74 Mimi74 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs calificata in urmatoarea situatie: - cu zece ani in urma, socrii au vandut fiicei si ginerelui un imobil, cu ... (vezi toată discuția)
Creanta ulises10 ulises10 Cu putin inainte de divortul care a intervenit acum 5 ani, sotia (se poate proba ca a facut-o fara stirea sotului) a luat din banii comuni o suma mare de bani ... (vezi toată discuția)