avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce importanță juridică au Anexa 9 și Anexa 24?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce importanță juridică au Anexa 9 și Anexa 24?

Buna ziua,

Mama a decedata la 05.06.2013.
Tatal meu (sotul supravietuitor) nu doreste sa facem succesiunea pe cale amiabila, astfel ca dupa 5 ani de neintelegeri si reincercari fara succes, am ales calea instantei.
Efectuand primii pasi, ma lovesc de urmatoarele:
1. Inteleg ca in primul an de la deces, este necesara depunerea, de catre fiecare mostenitor in parte, a unei declaratii de acceptare a mostenirii. Nu imi mai amintesc daca am depus aceasta declaratie, desi am colaborat indeaproape cu un notar la vremea aceea, care m-a sfatuit in legatura cu toti pasii.
2. Detin insa, in prezent, urmatoarele 2 documente:
a) Sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale/Anexa 24
b) Certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice/Anexa 9 pentru mama decedata,
- ambele obtinute la 13 luni de la deces, deci dupa implinirea termenului de un an de la deces,

** Nu stiu exact in ce context am intrat in posesia acestor documente.

De aceea am urmatoarele intrebari:
1. Ce semnificatie juridica au cele doua de mai sus, mai ales Anexa 24?
Ce reprezinta, pentru ce se foloseste, ce rol are?
2. Trebuiau si ele scoase tot in interval de un an de la deces?
3. Prin faptul ca le am, se poate confirma si existenta acelei declaratii de acceptare a mostenirii, pe care nu imi mai amintesc daca am facut-o si mai ales, daca am facut-o in intervalul legal de un an?
Cu alte cuvinte, ar fi putut notarul sa imi dea Anexa 9 si Anexa 24 FARA declaratia de acceptare a mostenirii, depusa in timp util?
4. Ar fi putut notarul sa imi permita sa depun declaratia de acceptare a mostenirii la 13 luni de la deces, adica daca ar fi fost depasit termenul legal de un an? Intreb asta pentru ca ma gandesc ca poate, in necunostinta de cauza, am mers sa depun declaratia in acelasi timp cu obtinerea acestor doua anexe, ceea ce ar fi insemnat ca notarul nu m-ar fi atentionat ca era deja prea tarziu. Si nu inteleg cum ar fi fost posibila o asemenea eroare.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:18, 5 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le-ați obținut în contextul în care probabil ca erați convins atunci ca veti dezbate succesiunea pe cale amiabilă, la notar.
Anexa 24 (sau sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale) se eliberează de Primărie și este un formular tip, care pe prima pagină cuprinde datele defunctului și moștenitorii, iar pe verso, bunurile cu care defunctul figura in rolul fiscal.
Deci Anexa 24 ati obtinut-o dvs, personal de la Primărie.
Certificatul de atestare fiscală tot dvs l-ati obținut și tot de la Primărie. Atestă plata impozitelor și taxelor locale.
Oricum, nu e valabil decât 30 de zile.
Declarația de acceptare a succesiunii se face doar la notar. Se completează o cerere, se semnează și se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Opțiunilor Succesorale. Cu siguranta, v-ati fi amintit. În orice caz, puteti elucida misterul cu o simpla interogare la Registrul Național Notarial menționat mai sus, pe care o puteti face la orice birou notarial.
Nu are importanta foarte mare aceasta declarație. În practică, se va considera ca ati acceptat moștenirea tacit, prin preluare și administrare de bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura pentru succesiune benm benm Buna ziua, As fii interesat sa aflu care este procedura si costul unei succesiuni in Bucuresti. Tatal mea a decedat luna trecuta si eu sint singurul ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 sau certificat atestare fiscala - pers. fizica ....? monahelenus monahelenus Va rog frumos spuneti-mi ce institutie imi poate elibera in numai baza unui cerfificat de nastere aceste documente din care sa reiasa nr de imobile detinute de ... (vezi toată discuția)
Reguli noi în procedura succesoralã Roland Mindrila Roland Mindrila Din septembrie 2012 s-a modificat procedura de soluționare a moștenirilor după cum urmează: Odată cu înregistrarea decesului de către ... (vezi toată discuția)