avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord A.G. construcție balcon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord A.G. construcție balcon

Se dă următoarea situație: un proprietar dintr-o asociație de proprietari cu mai multe imobile în compunere, intenționează să își construiască un balcon la apartamentul deținut, situat la parter. Având semnăturile tuturor proprietarilor din imobil, prin care aceștia își exprimă acordul în legătură cu construcția balconului, a demarat demersurile necesare la autoritățile locale pentru obținerea avizelor necesare. De la primărie i s-a spus că este necesar acordul adunării generale a asociației de proprietari, situație puțin cam aberantă, întrucât așa cum am menționat, asociația are în compunere mai multe blocuri și astfel se pune problema cum poate fi afectat un proprietar de la blocul X, de intenția proprietarului de la blocul Y de a-și construi un balcon (în definitiv pe domeniul public) și de ce ar fi nevoie de acordul membrilor asociației de proprietari (locatari ai mai multor blocuri) pentru construcția unui balcon la un bloc? Proprietarii direct afectați, întrucât este vorba de o modificare adusă părții comune a imobilului, nu au nimic împotrivă, exprimându-și acordul prin semnătură în tabel, dar cu toate acestea, trebuie obținut acordul proprietarilor din alte blocuri situate la distanță de blocul respectiv. Și pentru toate acestea, Comitetul Executiv sau președintele trebuie să convoace adunare generală extraordinară, în condițiile prevăzut de lege. Considerăm că situația pare puțin aberantă și ne pune într-o oarecare dificultate. Ce facem în situația în care de-a lungul unui an mai mulți proprietari intenționează astfel de construcții și în condițiile în care și la adunările generale anuale avem o participare extrem de redusă din partea proprietarilor, acestea desfășurându-se cu participarea a 5-10% din totalul membrilor săi? În situația expusă nu ar fi mai bine să fie suficiente doar semnăturile proprietarilor din blocul respectiv, fără a-i mai implica pe ceilalți proprietari din celelalte imobile asociației? Pe de altă parte studiind cu atenție Legea 230/2007, care era în vigoare la acel moment nu am dat de niciun articol în care să se specifice necesitatea membrilor întregii asociații pentru astfel de lucrări (a se vedea art. 41 din Legea 230/2007). Ca o părere personală, în afara subiectului, consider că ambele legi, adică atât Legea 230/2007 abrogată, cât și legea 196/2018, fac referire la asociațiile de proprietari constituite la nivel de bloc, fie el și cu mai multe scări, punând astfel într-un impas asociațiile de proprietari cu mai multe blocuri în compunere, ca în situația expusă mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
sorinstanciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:38, 5 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa solicite primariei eliberarea autorizatiei de construire in baza prevederilor codului civil privind coproprietatea fortata si nu in baza legii 196/2018 privind functionarea asociatiilor de proprietari.
Dreptul de asociere este garantat de Constitutie, nimeni nu este obligat sa faca parte dintr-o asociatie.
In cazul refuzului eliberarii autorizatiei de construire sa puna in vedere ca va ataca refuzul in instanta in temeiul legii contenciosului administrativ..
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2018
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul comun și asociația de proprietari Ramona Ioana B Ramona Ioana B As avea o întrebare in legatura cu uscătorul ce este situat la parterul blocului. Menționez ca eu stau la parter, iar acel uscătorul este singurul din ... (vezi toată discuția)
Reclama pe bloc. pres. asoc. de locatari a spus ca semnatura mea nu conteaza shalimar shalimar Saptamana trecuta a venit presedintele de asociatie la mine pt a-i semna aprobarea de a pune reclama pe peretele exterior al blocului, pe partea unde am si eu ... (vezi toată discuția)
Constructie balcon parter - acordul asociatiei de proprietari ... linualin linualin Constructie balcon parter - Acordul Asociatiei de proprietari Buna ziua. Locuiesc la parterul unui bloc din Oradea si vreau sa construiesc balcon, conform ... (vezi toată discuția)