avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... bună ziua.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

bună ziua.

Bună ziua .
Sora mea era însărcinată in 4 luni cand l-a cunoscut pe prietenul ei.Acestia au fost de acord ca la numele tatălui sa fie trecut numele lui după ce acesta se naște.
După o perioadă s-au despărțit si nu au mai păstrat legatura .Sora mea ar dori să plece cu fata dar nu poate sa ii faca pasaport fara "el" .A încercat să vorbească cu el însă nu vrea sa ii răspundă pe nici o cale.Ce poate sa facă ca sa nu mai fie trecut la tată sau ce alta solutie există ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 13:25, 8 Octombrie 2018
unde locuieste sora ?
Potrivit art. 18 al. 2 din Legea 272/2204, deplasarea copiilor în ţară şi în străinătate se realizează cu înştiinţarea şi cu acordul ambilor părinţi; orice neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acestui acord, se soluţionează de către instanţa de judecată.

De asemenea, potrivit art. 30 al. 1, lit. b) din Legea 248/2005 modificată şi actualizată, „minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate, şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi, i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă ce nu trebuie să depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.”


Art. 114 C. proc. civ., prevede că „dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu alte cuvinte poate solicita prin intermediul instantei ca acordul tatalui sa fie substituit printr-o hotarare judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Plecare in vacanta cu copil minor in strainatate lulita lulita fiind divortata si copilul minor mi-a fost incredintat fara sa existe in sentinta de divort program de vizite din partea tatalui ,pot pleca in vacanta cu fiul ... (vezi toată discuția)