avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Fals în declarații la vânzarea unui apartament care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Fals în declarații la vânzarea unui apartament care în realitate avea modificări interioare. Am vreo șansă dacă mă îndrept împotriva vânzătorilor?

Bună ziua! În luna mai 2018 am vizionat împreună cu reprezentantul unei agenții imobiliare un apartament, în vederea cumpararii. Observând ca apartamentul a suferit unele modificari dpdv al suprafeței utile, am întrebat proprietarul dacă are avize, autorizații pt modificările efectuate. Răspunsul a fost da. Am continuat procedura (reprezentantul AG imobiliare a verificat doc, a transmis actele la notarul ales de dansul și a programat data semnării contractului). În toată aceasta per am întrebat cam de 3 ori dacă doc sunt în regula și am fost asigurata ca totul este ok. În luna iunie ne prezentam la notar împreună cu reprezentantul ag. Notarul citește pe repede înainte conteactul, nu verifica dacă situația din teren coincide cu cea din doc, și semnam contr. Mergem la banca, facem viramentul și ne întoarcem la notar care ne preda actele. Când am ajuns sa studiez (aproximativ 1 luna, in 2 zile plecam in concediu) doc, SOC schita cadastrala era întocmită olograf în anul 1999 și indica situația de la acea data, nu ce era de fapt in prezent în apart. Contactez ag imobiliare care-mi confirma ca am avut acces la doc abia după semnarea contractului, dar asta este, sar nu-si aminteste exact daca știam ca nu au autorizație. Având în vedere ca în cuprinsul contractului este o fraza care spune "...cunoscând prevederile art. din codul penal, noi vânzătorii declaram ca imobilul nu face obiectul unui litigiu, ..... și nu am făcut modificări interioare" am vreo șansă să mă îndrept împotriva vanzatorilor? Am încercat pe cale amiabila sa rezolvam problema, dar refuza categoric.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:30, 11 Octombrie 2018
Dacă ar fi existat o autorizatie trebuia refăcută schita cadastrala , lucru care nu s-a intamplat, având în vedere ca la notar a depus schita initiala.
Dacă ar fi existat o autorizatie trebuia refăcută schita cadastrala , lucru care nu s-a intamplat, având în vedere ca la notar a depus schita initiala.
Mergeti la un avocat sau cadastrist sau ambii sa verificati ce acte va trebuie si cam cat v-ar costa. Notificati-i pe fostii vanzatori cu situatia, costurile si puneti-i in intarziere.
Am inteles. Puteti face o reclamatie la Inspectoratul de Stat in Constructii, pt efectuarea de modificari la structura de rezistenta si alte lucrari de catre fostul proprietar, fara autorizatie. Solicitati efectuarea unei inspectii privind lucrarile efectuate, confirmarea sau infirmarea existentei autorizatilor necesare si luarea tuturor masurilor legale impotriva fostilor proprietari. Raspunsul lor tehnic va poate ajuta si in instanta.

Pt actiunea civila in instanta urmati sfaturile unui avocat. Tot cu el discutati si posibilitatea plangerii penale, pt fals in declaratii si inselarea dvs, cumparator cu buna credinta.

Acum, dincolo de partea juridica, este absolut necesar sa luati masuri pt refacerea zidului de rezistenta, imediat dupa ce autoritatea si cadastristul fac constatarile necesare. Daca e doar scoasa caramida si nu au afectat structura de beton, aveti noroc. Daca structura este de tip caramida portanta si au taiat din zid cum i-a dus capul, exista un risc pt dvs. Nu de alta dar la primul cutremur dvs sunteti intr-un real pericol. Proiectul poate implica executant si eventual proiectant, care va vor comunica daca si cum se poate face lucrarea de refacere a structurii de rezistenta.

Neaparat faceti lucrarile cu oameni seriosi, cu experienta, pe baza de contract si factura, ca sa aveti si dovada in instanta pt daunele materiale. Nu incercati in regie proprie, cu muncitori necunoscatori, riscul e prea mare cand vorbim de ziduri de rezistenta.

Restul modificarilor, reteaua electrica, conducte, etc, nu pun probleme majore daca nu au afectat str. de rezistenta si le rezolvati tot cu executantul.

Data viitoare cand cumparati un imobil, incercati sa realizati expertizarea tehnica si analiza documentelor anterior.cumpararii, ca sa nu va mai treziti cu surprize dupa, in special privind structura de rezistenta.






LIC2012 a scris:

Bună ziua! Nu doresc decât sa suporte cheltuielile pentru intrarea în legalitate sau dacă refuza categoric, chiar rezilierea contractului. Modificările constau in: zidit usa baia mare, desființare debara cu aerisire si spart perete comun cu baia, modificarea traseului și subdimensionarea instalațiilor sanitare la baie (modificări care au și cauzat o inundație în urma căreia trebuie sa despagubim vecinul de sub noi), desființare baie mica și o alta debara, tot cu aerisire, care au dus la mărirea bucatariei. Peretele comun dintre debara și baie era de rezistenta, din documente. La banca am aflat ca nu se poate accepta pentru girat (nici nu se mai poate pune problema pt vânzare prin credit bancar) pt următoarele modificari: zidit usi, desființat bai și debara cu aerisire.

Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii
Dacă va mai fi o data viitoare pt achiziție imobil, am învățat din aceasta lecție ca nu mai trebuie sa fiu de buna credință, sa verific personal toate documentele și ce este mai important avem dreptul sa solicitam de la notarbun draft de contract pe care îl studiem acasă la nivel de propozitie, apoi mergem și semnam. Am primit o lecție cam dura care ne pune enorm de mult pe drumuri.

Alte discuții în legătură

Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate intampla? klass_pc klass_pc Buna ziua Am apartamentul in renovare si m-am hotarat sa-mi maresc bucataria prin desfiintarea unei camari si a unei debarale care sunt una in continuarea ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)
Amenajari interioare legale lefterica mihai lefterica mihai Amenajarile interioare presupun in ultima vreme si modificari ai peretilor interiori (doar cei care nu sunt de rezistenta). Totusi si pentru acestia trebuie ... (vezi toată discuția)