avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Fals în declarații la vânzarea unui apartament care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Fals în declarații la vânzarea unui apartament care în realitate avea modificări interioare. Am vreo șansă dacă mă îndrept împotriva vânzătorilor?

Bună ziua! În luna mai 2018 am vizionat împreună cu reprezentantul unei agenții imobiliare un apartament, în vederea cumpararii. Observând ca apartamentul a suferit unele modificari dpdv al suprafeței utile, am întrebat proprietarul dacă are avize, autorizații pt modificările efectuate. Răspunsul a fost da. Am continuat procedura (reprezentantul AG imobiliare a verificat doc, a transmis actele la notarul ales de dansul și a programat data semnării contractului). În toată aceasta per am întrebat cam de 3 ori dacă doc sunt în regula și am fost asigurata ca totul este ok. În luna iunie ne prezentam la notar împreună cu reprezentantul ag. Notarul citește pe repede înainte conteactul, nu verifica dacă situația din teren coincide cu cea din doc, și semnam contr. Mergem la banca, facem viramentul și ne întoarcem la notar care ne preda actele. Când am ajuns sa studiez (aproximativ 1 luna, in 2 zile plecam in concediu) doc, SOC schita cadastrala era întocmită olograf în anul 1999 și indica situația de la acea data, nu ce era de fapt in prezent în apart. Contactez ag imobiliare care-mi confirma ca am avut acces la doc abia după semnarea contractului, dar asta este, sar nu-si aminteste exact daca știam ca nu au autorizație. Având în vedere ca în cuprinsul contractului este o fraza care spune "...cunoscând prevederile art. din codul penal, noi vânzătorii declaram ca imobilul nu face obiectul unui litigiu, ..... și nu am făcut modificări interioare" am vreo șansă să mă îndrept împotriva vanzatorilor? Am încercat pe cale amiabila sa rezolvam problema, dar refuza categoric.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:30, 11 Octombrie 2018
@Liliana Gradinaru

Dna avocat, dvs sunteti in mod evident o persoana foarte diplomata si constructiva. Aveti dreptate in ce spuneti, reclamatile nu duc spre rezolvare amiabila ci spre actiuni de forta, dar ma tem ca stategia cu intelegerea amiabila se poate aplica doar pt vanzatorii care doresc sa isi recunoasca greselile facute cu rea intentie, ori in cazul.de fata noul proprietar a mentionat foarte clar faptul ca vechiul proprietar refuza categoric o intelegere.

Desigur, este doar o parere subiectiva si eu nu contest ca este posibil, daca primesc notificarile prin intermediul unui avocat, sa isi schimbe atitudinea.




Liliana Gradinaru a scris:

Parerea mea este ca nu ajuta plangeri la ISC, amendarea vanzatorilor nu duce la despagubirea cumparatorilor. De asemenea, odata inceput sirul de plangeri, vanzatorii ar putea fi mai greu de convins ca se vrea o intelegere.
Pe parte penala, nu vad inselatoria atata timp cat vanzatorii nu au ascuns documentele, doar ca ei, cumparatori, nu le-au verificat, avand falsa reprezentare ca agentia si notarul trebuie sa faca asta. In fapt, ei trebuia sa faca asta sau avocatul lor, daca aveau unul.
de aceea, eu as merge pe incercarea unei intelegeri.



Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
Raluca Dudescu, Consultant managementul calitatii
Majoritatea celor care vin cu un conflict la un avocat vin cu convingerea ca nu merge amiabil. Asta e normal, ei au pozitii conflictuale, opuse, cu dificultati de comunicare, alunecari emotionale pe langa obiect si nu pot ajunge sa se concentreze pe potentiale rezolvari.
Sunt de acord ca nu in toate situatiile se poate ajunge la un compromis, insa deseori partile considera ca aceasta varianta merita incercata pentru ca este cea mai scurta, cea mai ieftina si cu cel mai mic consum nervos.
LIC2012, mergeti la un avocat daca va ganditi si la partea penala, e dificil sa apreciem inselatoria astfel. La notar trebuia sa aveti acces la toate actele, eu nu stiu exact daca ei au facut demersuri dovedibile sa va tina departe de documente. Nu prea avem ce sa va mai indrumam aici, deja incepe partea tehnica, cititul de acte, facutul de documente juridice...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari apartament fara autorizatie - ce se poate intampla? klass_pc klass_pc Buna ziua Am apartamentul in renovare si m-am hotarat sa-mi maresc bucataria prin desfiintarea unei camari si a unei debarale care sunt una in continuarea ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)
Amenajari interioare legale lefterica mihai lefterica mihai Amenajarile interioare presupun in ultima vreme si modificari ai peretilor interiori (doar cei care nu sunt de rezistenta). Totusi si pentru acestia trebuie ... (vezi toată discuția)