avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

Buna dimineata,

Va rog frumos, as avea nevoie de un sfat (de fapt mai multe):

Am un teren cumparat intr-o comuna de langa Bucuresti. Terenul l-am cumparat impreuna cu cineva, ulterior facand iesirea din indiviziune.
Problema este ca de la iesirea din indiviziune eu nu am acces la teren. Notarul a scris in acte ca la Sud ma invecinez cu drum de servitute, si atat. Nu a mentionat ca am sau nu acces pe drum, al cui e, nu a cerut extras de carte funciara, nimic. S-a luat doar dupa schita terenului, unde era scris Drum de servitute. Eu nefiind de profesiu jurist, am crezut ca "drum" inseamna "drum", nu stiam ce inseamna servitutea, asa ca nu mi-am pus nici o problema.

Partea cealalta cu care am cumparat terenul nu are nici o problema, are acces pe la Nord si Vest.

Ulterior incercand sa aflu ce e cu drumul de servitute de la Sud, am aflat de la cadastru ca nici nu e inregistrat acolo. Practic, e terenul cuiva, dar nu reusesc sa identific proprietarul.

Anul acesta am dat in judecata vecinul din Nord (deci partea opusa), ca sa-mi dea acces, pentru ca altfel nu ne-am inteles. In Nord deja exista un drum amenajat, insa nu ma ajuta foarte mult daca obtin accesul pe el, pentru ca are latimea de doar 3,3m. Ori eu nu pot sa construiesc pe terenul meu avand ca si cale de acces un drum asa ingust.

As vrea sa dau in judecata si vecinul din Sud, ca sa pot obtine de la el 4m (de fapt instanta sa decida unde e cel mai bine). Nu reusesc sa-l identific insa. Am aflat numele, dar n-am nici o sansa sa obtin si adresa. Cum as putea proceda? Avocatul mi-a spus ca nu merge sa-l dau in judecata fara sa-i cunosc numele, adica sa pun instanta sa-l identifice - ar fi o procedura destul de greoaie.

Si a doua intrebare: cum as putea trage notarul la raspundere, avand in vedere ca la iesirea din indiviziune nu mi-a spus nici un moment ca eu de fapt nu am acces pe teren? Eram si eu si sotul meu de fata, nici nu am fi semnat actele daca am fi stiut.
Totul pleaca de la acest act, asa cum a fost el facut, si din cauza caruia ma lupt de un an sa obtin acces pe teren.

Multumesc!
buna ziua!
nu inteleg cum s-a lucrat la CF aceast partaj, potrivit disp legii 7/1996 ei nu pot intabula un lot infundat!!
oricum la partea II din extrasul de informare, trebuie sa apara si lotul aservit fondului dominant!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
Sincer, nu stiu cum s-a facut, pentru ca si cand m-am dus la notar sa-i spun ce a facut, si sa-mi dea o solutie, s-a uitat crucis si mi-a spus ca nu intelege, pentru ca chiar daca ea a facut greseala asta, cei de la cadastru (sau CF, nu stiu exact) trebuiau sa se sesizeze.

Cert e ca eu am terenul si intabulat, asa fara drum de acces, iar notarul si cel care mi-a vandut terenul s-au spalat pe maini.
Nu prea inteleg insa partea cu "oricum la partea I din extrasul de informare, trebuie sa apara si lotul aservit fondului dominant! ", ce anume inseamna?

Multumesc.
ART. 19
(1) Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei şi numele localităţii în care este situat imobilul, precum şi din trei părţi:
A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numărul de ordine şi cel cadastral al imobilului;
b) suprafaţa imobilului, destinaţia, categoriile de folosinţă şi, după caz, construcţiile;
c) planul imobilului cu vecinătăţile, descrierea imobilului şi inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil în parte, constituie anexa la partea I, întocmită conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.
B. Partea a II-a, referitoare la înscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum şi menţionarea înscrisului pe care se întemeiază acest drept;
c) strămutările proprietăţii;
[d) servituţile constituite în folosul imobilului; e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum şi acţiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face în titlu, în partea I sau a II-a a cărţii funciare, cu privire la înscrierile făcute.
C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum şi acţiunile privitoare la drepturile reale înscrise în această parte;
c) sechestrul, urmărirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face cu privire la înscrierile făcute în această parte.
(2) Datele din cartea funciară pot fi redate şi arhivate şi sub formă de înregistrări pe microfilme şi pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automată a datelor. Acestea au aceleaşi efecte juridice şi forţă probatoare echivalentă cu înscrisurile în baza cărora au fost redate.
puteti suna si direct la BCPI si sa explicati situatia.
icercati saluati legatura cu registartorlu care a semnat lucrarea, si vedeti ce parere au si ei.
cert este ca lucrarea nu trebuia intabulata asa!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
Ce inseamna BCPI? Aveti cumva idee unde este biroul care se ocupa de Snagov?
E cumva Oficiul de Cadastru? Daca da, am fost deja acolo, si nu m-au ajutat.

M-am chinuit o gramada sa obtin un raspuns de la Primarie, si de fiecare data m-au trimis sa intreb in alta parte, ca ei nu stiu / nu se ocupa / nu e vina lor. Am facut n drumuri, si m-am rugat de n ori de cel care ne-a vandut terenul sa-mi dea numele vecinului din Sud (e unchiul lui, si am inteles ca au avut o intelegere care mai apoi a cazut, urmarea fiind ca drumul inscris pe proprietatea lui de fapt nu exista) si n-am rezolvat nimic, pana la urma fiind nevoita sa incep procesul.

Daca pot obtine informatia prin care sa identific vecinii, maine m-as duce.

Numai ca la Cadastru mi-au spus ca la ei numele celui care detine terenul de la Sud nu figureaza, si ca singura cale prin care pot afla este la Primarie, ca fiind platitorul impozitului pe teren.
Numai ca informatia asta eu nu o pot obtine.

Pe notar nu pot sa-l trag in nici un fel la raspundere?

Alte discuții în legătură

Vreau să cumpăr un teren. Îmi poate cere vecinul drept de servitute? mozzycv mozzycv Buna ziua...Intentionez sa cumpar un teren ce are o cale de acces (nu drum de servitute) terenul cu rosu din poza. Vecinul din partea de nord cel cu verde in ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)