avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

Buna dimineata,

Va rog frumos, as avea nevoie de un sfat (de fapt mai multe):

Am un teren cumparat intr-o comuna de langa Bucuresti. Terenul l-am cumparat impreuna cu cineva, ulterior facand iesirea din indiviziune.
Problema este ca de la iesirea din indiviziune eu nu am acces la teren. Notarul a scris in acte ca la Sud ma invecinez cu drum de servitute, si atat. Nu a mentionat ca am sau nu acces pe drum, al cui e, nu a cerut extras de carte funciara, nimic. S-a luat doar dupa schita terenului, unde era scris Drum de servitute. Eu nefiind de profesiu jurist, am crezut ca "drum" inseamna "drum", nu stiam ce inseamna servitutea, asa ca nu mi-am pus nici o problema.

Partea cealalta cu care am cumparat terenul nu are nici o problema, are acces pe la Nord si Vest.

Ulterior incercand sa aflu ce e cu drumul de servitute de la Sud, am aflat de la cadastru ca nici nu e inregistrat acolo. Practic, e terenul cuiva, dar nu reusesc sa identific proprietarul.

Anul acesta am dat in judecata vecinul din Nord (deci partea opusa), ca sa-mi dea acces, pentru ca altfel nu ne-am inteles. In Nord deja exista un drum amenajat, insa nu ma ajuta foarte mult daca obtin accesul pe el, pentru ca are latimea de doar 3,3m. Ori eu nu pot sa construiesc pe terenul meu avand ca si cale de acces un drum asa ingust.

As vrea sa dau in judecata si vecinul din Sud, ca sa pot obtine de la el 4m (de fapt instanta sa decida unde e cel mai bine). Nu reusesc sa-l identific insa. Am aflat numele, dar n-am nici o sansa sa obtin si adresa. Cum as putea proceda? Avocatul mi-a spus ca nu merge sa-l dau in judecata fara sa-i cunosc numele, adica sa pun instanta sa-l identifice - ar fi o procedura destul de greoaie.

Si a doua intrebare: cum as putea trage notarul la raspundere, avand in vedere ca la iesirea din indiviziune nu mi-a spus nici un moment ca eu de fapt nu am acces pe teren? Eram si eu si sotul meu de fata, nici nu am fi semnat actele daca am fi stiut.
Totul pleaca de la acest act, asa cum a fost el facut, si din cauza caruia ma lupt de un an sa obtin acces pe teren.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:53, 12 Noiembrie 2009
BCPI Ilfov biroul de cadastru si publicitate imobiliara
[ link extern ]
vedeti ca au niste nr de telefon.
incercati sa discutati cu registartorul care v-a facut lucrarea!
Ioana, imi poti spune unde anume e precizat ca se refuza intabularea unui lot infundat? Ca nu stiam si nici nu vad logica...
Toate actiunile alea in instanta de instituire a unei servituti sunt facute in mod gresit? E tare ciudat, sa caut in Norme sau unde zici tu ca ar fi asa prevedere?

Doamna, nu e atributiunea notarului sa va faciliteze obtinerea unui drum de acces, este intelegerea partilor si/sau numai a dv.
Cunosc astfel de imparteli cand partea care a luat, in mod deliberat, lotul infundat, voia sa obtina acces prin spatele lotului, fiind pe acolo mai aproape de drum public. Astfel, nu este datoria notarului sa se asigure ca partile au sau nu anume planuri...
sigur ca da!
in normele metodologice de aplicare a legii 7/1996
ordinul 634/ 2006, art. 14 alin. 2.
acum l-ati gasit?
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
ContSters97658, utilizator
Nu am gasit Norme metodologice de aplicare a legii 7/1996... Ma poti ajuta?

Stii de ce te intreb? Am dezmembrat ceva mostenire in jurul Bucurestiului in 2006-2007 cu cadastru si intabulare si tot in 11 loturi. 3 loturi nu aveau iesire la drum public in niciun fel.
Acum eu nu inteleg de ce ar refuza BCF sa faca publica proprietatea mea numai pentru ca nu are acces la drum public. Doar inscrierea in CF e numai pentru oublicitate, nu si pentru constituire.
Asa incat de ce anume m-ar pedepsi cu lipsa de publicitate pentru lucruri care poate nu-mi sunt imputabile?
Pe langa ca nu inteleg, am si facut astfel de lotizari fara a avea probleme.
Am mai facut si actiuni de gen in instanta...
Asa incat chiar vreu sa inteleg daca exista asa o prevedere sau nu, ca nu inteleg cand a gresit Cadastrul, atunci sau acum?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau să cumpăr un teren. Îmi poate cere vecinul drept de servitute? mozzycv mozzycv Buna ziua...Intentionez sa cumpar un teren ce are o cale de acces (nu drum de servitute) terenul cu rosu din poza. Vecinul din partea de nord cel cu verde in ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute. mugurciup mugurciup Buna ziua. Am cumparat un teren de 462 mp din care sunt stipulati in contract 62 mp drum de servitute, reprezentand 1/10 pt fiecare lot.La primarie ,pt ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)