avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Returnare avans
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Returnare avans

Daca am platit avans și primit chitanță, sunt persoana fizica, pentru achiziționarea unui bun, si nu îl mai vreau, vânzătorul îmi spune că trebuie să achiziționez altceva de valoarea respectiva. Nu mi se pare corect, nu mi s-a emis factura pe valoarea respectiva. Mi s-a spus că dacă ne înțelegem iau produsul, daca nu, nu îl iau. Precizez că e vorba de o mocheta și montajul aferent.
Deci cine are dreptate? Eu vreau banii pentru că oferta lor initiala și-a schimbat. Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: M4R1U5 GMC , utilizator 10:24, 11 Octombrie 2018
Nu merge pe intelegere, ati cumparat de la un magazin, o intreprindere nu din talcioc.
Nu s-a facut un deviz pt furnitura si montaj?
Daca aveti o chitanta de incasare de avans de ce vorbiti de factura?
Ce este scris in chitanta la obiectul platii?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Octombrie 2018
Demos, utilizator
Pe chitanță scrie avans mocheta. Devizul s-a făcut ulterior, prețul comunicadu-se telefonic. Nu am fost de acord cu prețul și mi s-a spus că de avansul respectiv trebuie să cumpăr ceva din magazin! Eu știu că trebuie să mi se facă și o factura de avans, care urmează să fie stornata din factura finala! Nu dai o chitanță așa că și când plătești întreținerea!

Nu exista nici o obligatie de a face factura.
Chitanta, daca este standardizata, cu numar de serie, corect completata, stampilata si semnata cu data este legala si suficienta.
Gresiti daca vreti sa va agatati de detalii de functionare care privesc strict regulamentele de functionare interne intreprinderii (la care publicul nu are drept de acces).
Exista obligatia de a stabili prealabil un deviz pt a putea materializa un angajament comercial de tip contract sau comanda.
Acest deviz trebuie sa precizeze nu numai produsele si serviciile oferite cu pretul unitar si total dar si conditiile de cumparare/vanzare ale societatii, ale comerciantului.
Un cumparator, in cadrul unui conflict comercial cu vanzatorul, nu poate face referinta decat la conditiile de cumparare/vanzare ale celui din urma.
Daca in plus ati semnat devizul nu mai aveti motive de discutie.
Deci, din ceea ce scrieti, pana acum dvs nu ati facut ce trebuie pentru a va asigura ca tranzactia se va desfasura fara probleme:
- nu aveti un deviz scris cu descrierea prestatiei, cu conditii de cumparare/vanzare clare, dar decideti sa cumparati,
- platiti in plus un avans,
- primiti un deviz dupa plata avansului si nu-l contestati in scris, nu faceti o reclamatie, cu toate ca este contrar cu ceea ce a fost stabilit la vanzare,
- nu aveti un contract sau o comanda care sa materializeze angajamentul comercial.
Scuze dar, din ceea ce ne scrieti dvs, dpdv legal, ati dat toate atuurile vanzatorului.
El are tot ce trebuie ca sa dovedeasca ca dvs nu va respectati angajamentele luate.
Dvs nu aveti nimic concret decat, ne-am inteles, am batut palma dar cum m-am spalat pe maini de atunci nu a mai ramas nimic.

Concluzie: cititi va rog cu atentie conditiile de cumparare/vanzare din deviz, trebuie sa existe si clauze de retragere/schimbare de decizie din partea cumparatorului, de anulare de cda, conditii de rambursare de avans, etc..., va trebui sa va conformati acestor conditii.
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2018
Demos, utilizator
Nu ați înțeles nimic. Nu am semnat nici un deviz. Totul mi s-a comunicat telefonic. Nu mă leg de nici un detaliu minor. Greșeală de procedura nu a fost a mea. Cazul l-am rezolvat acum 30 min. Protectia consumatorilor mi-a dat dreptate. Mulțumesc pentru implicare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada achitarii pretului dumitrulaura dumitrulaura Cum se dovedeste achitarea pretului in cazul unui contract de vanzare cumparare cu plata unui avans? Un cunoscut a facut comanda pentru o mobila si a achitat ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans pe baza de chitanta Iuliana24 Iuliana24 Buna ziua! In urma cu 2 zile (48 ore) am achizitionat un produs in valoare de 3200 ron de la un furnizor, pentru care am platit suma de 1000 ron cu titlu de ... (vezi toată discuția)
Inselaciune / inselatorie de catre o societate comerciala decomeuble decomeuble Buna ziua, Avem o problema: in urma cu 2 luni am dat o comanda si un avans de 60% societatii sc vip expert design srl, din Arges pentru o usa sectionala, ... (vezi toată discuția)