Buna ziua ! Mama mea a avut o relație cu un bărbat în urma cu 28 de ani din care a rămas însărcinată cu mine , acest "bărbat" nu ma recunoscut la nastere si a părăsit-o pe mama mea .
După o viata foarte complicată am ajuns la 28 de ani sa vreau sa imi fac dreptate , si intrebarea mea este ce posibilitati am in vederea stabilirii paternitati mele .
Va multumesc pentru atentia acordata subiectului
Ce sa plateasca, bani, moral, ce?
Daune nu are de ce, al nu a facut nimic 28 de ani, mama dv. nu a facut nimic 28 de ani, dv. nu ati facut nimic 10 ani si mai bine. Ar trebui sa platiti toti trei sau cum?
Nu sunt convinsa ca problema dv. are natura juridica, dar oricum ar fi, mergeti la un profesionist. Aveti si o dificultate de prescriptie pe acolo, e destul de tehnic, mergeti sa vedeti ce puteti face, care sunt caile, ce sanse etc.
În vederea valorificării principiului ocrotirii copilului, al stabilirii adevărului cu privire la paternitate, al egalităţii în drepturi dintre copilul din căsătorie şi cel din afara ei, tatăl biologic al copilului poate fi acţionat în justiţie de către mamă, atunci când refuză recunoaşterea.
Acţiunea pentru stabilirea paternităţii trebuie introdusă în numele copilului de către mamă sau de reprezentantul legal.
Ea poate fi pornită sau continuată cu respectarea cerinţelor legale chiar şi de către moştenitorii copilului.
De asemenea, acest tip de acţiune poate fi pornită inclusiv împotriva moştenitorilor tatălui şi se poate continua împotriva lor, atunci când pretinsul tată a decedat în timpul procesului.
Acţiunea de stabilirea paternităţii se poate introduce oricând în timpul vieţii copilului.
Dacă copilul a decedat anterior promovării acţiunii, moştenitorii acestuia o pot introduce în termen de un an de la data producerii decesului.
Pentru admiterea acţiunii, trebuie să se dovedească: naşterea copilului, existenţa relaţiilor dintre părinţi în perioada concepţiei, cât şi faptul că din acestea a rezultat copilul.
Dovada paternităţii se face prin orice mijloc de probă, un rol deosebit ocupându-l expertiza medico- legala . La rândul său, presupusul tată se poate apăra, făcând dovada contrarie.
Hotărârea judecătorească prin care se stabileşte paternitatea din afara căsătoriei produce efecte de la concepţia copilului.
Nu cred ca veti avea succes cu o astfel de actiune in stabilirea paternitatii ( nu vi se aplica prevederile noului cod civil, iar dreptul la actiune e prescris) si nici nu stiu la ce v-ar folosi, bani nu va datoreaza sub nicio forma, iar de mostenit.. poate nici nu aveti ce sau va avea grija sa nu aveti ce.
Drept de paternitate
erish
Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)