O societate X a intrat in insolventa de la inceputul anului 2016. Societatea Y s-a inscris la masa credala a societatii X, figurand in tabelul definitiv consolidat cu anumite sume. X prin lichidator a intentat proces impotriva lui Y pentru recuperarea unor datorii, castigand la fond. Y a declarat apel, care i-a fost admis, respingand pe fond cererea initiala a lui X. Intrebarea este: Y poate solicita prin actiune separata cheltuielile de judecata constand in onorariu avocat (la fond), taxa judiciara de timbru (pentru apel), onorariu expert si onorariu avocat (in apel)? Y nu a solicitat cheltuiellile nici la fond, nici la apel, dar a solicitat sa se faca mentiunea ”sub rezerva recuperarii pe cale separata”. Si daca o astfel de actiune este admisibila, care este instanta competenta si care sunt documentele necesare acestui proces? E nevoie si de chitante, sau sunt suficiente contractele de asistenta? iar pentru expert?
Dreptul de recuperare a cheltuielilor de judecata poate fi valorificat si pe cale separata, ca petit principal al acțiunii, reclamantul având însă obligația să dovedească că dreptul la acțiune pentru valorificarea acestor cheltuieli de judecată nu este prescris, că nu le-a recuperat printr-un petit accesoriu unei cereri principale și că pârâtul chemat în judecată este căzut în pretenții într-un alt litigiu purtat cu reclamantul. Competenta se stabileste potrivit regulilor generale si este necesar a se face dovada cuantumului cheltuielilor de judecata solicitate.
Conform art. 75 din Legea 85/2014 actiunile asupra averii debitorului se suspenda, aici incluzandu-se si sumele despre care intrebati dumneavoastra.
Orice pretentie baneasca asupra averii societatii in insolventa se rezolva in dosarul de insolventa.
Prin urmare, puteti formula o cerere insotita de documentele justificative adresata administratorului/lichidatorului judiciar de plata.
Impotriva masurii administratorului/lichidatorului judiciar puteti formula contestatie in termen de 7 zile de la publicarea in BPI.