avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Prietena mea lucrează în buzău la o farmacie veterinara. În ultimele 3 săptămâni ea a lucrat de luni pana vineri de la 8 dimineata la 7 seara, ora 19, iar în weekend de la 8 la 13. Atunci când suna pentru schimbarea programului i se spune de fiecare data, te sunam noi imediat ca avem treaba, dar nu suna. Salariul ei în mana este 1100 de lei fix, dar pentru una din săptămânile de lucru ce s au nimerit luna trecuta a primit 42 de lei. Ce putem face în aceasta situație, cui ne putem adresa și cine ne va crede, pentru ca sunt 3 ore de munca peste cele normale zilnic?
Cel mai recent răspuns: Andrei9320 , utilizator 08:08, 13 Octombrie 2018
1. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
As mai avea o intrebare. Prietena mea a fost angajata aici cu contract de munca din luna iulie, imediat după ce a terminat liceul, și conform legii șomajului a beneficiat atât ea de prima de instalare de 1500 de lei în 2 transe cât și angajatorul de cei 2250 de lei acordați de stat pentru angajarea ei. I s a explicat de la Ajofm ca dacă ea își va da demisia va fi obligata sa dea prima transa primita de 750 de lei înapoi. In acest caz, demisie sau concediere, angajatorul este obligat sa plătească la rândul lui acea prima din partea statului de 2250 de lei, înapoi către stat, sau doar angajatul?
In caz de demisie, în situația în care raporturile de muncă încetează, într-o perioadă mai mică de 3 luni de la data încadrării în muncă, angajații au obligația de a restitui integral sumele primite.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților, anterior termenului de 18 luni, sunt obligați să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menționat, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) și e), art. 61 lit. d) și art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Va mulțumesc pentru informațiile acordate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz BĂLȚOI Janina BĂLȚOI Janina Mi-am dat demisia cu acordul părților cu data de 15.03.2018 iar pe cerere mi s-a cerut preaviz 20 zile , iar imediat după aceea mi s-a spus verbal ca sa ... (vezi toată discuția)
Angajare R1984r R1984r Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva raspunsuri daca se poate. M.am angajat la un magazin in luna Ianuarie 2016, dupa o luna de zile ( aproximativ) mi ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca florianb65 florianb65 Buna ziua As dori sa aflu unde ma pot adresa intrucit eu lucrez 30 de zile pe luna fara libere dar in contractul de muna scie ca am libere. Va ... (vezi toată discuția)