avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Figurez ca restant cu sume de bani pentru plantare de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Figurez ca restant cu sume de bani pentru plantare de copaci, sistem de irigație și montare camere de supraveghere pentru care eu nu am semnat nimic. Este legală acțiunea celor de la asociația de proprietari?

Buna ziua,

Am primit o instiintare prin cutia postala pentru a platii o suma de bani alocata plantarii unor copaci, a unui sistem de irigatii si montat camere de supraveghere pentru care eu personal nu am semnat nimic. Banii acestia apar ca restanta intretinere.
[ link extern ]

Fond de cheltuieli 137 lei ( reprezentand copacii 15 buc ), fond de reparatii ( 125 lei pentru camerele de supraveghere), fond de imbunatatire confort ( reprezentand instalatia de irigatie a copacilor). In bloc sunt 53 de apartamente.
Este legala imputarea acestor bani?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 08:23, 28 Septembrie 2019
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati printr-o cerere scrisa ca raspuns la notificarea primita sa va fie puse la dispozitie, punctual, toate documentele asociatiei prin care s-a hotarat in adunarea generala montarea sistemului video, imbunatatirea confortului si restul de cheltuieli.

Temei legal, art. 28 din L196/2018.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

L196/2018 - cititi-o si aflati-va drepturile si obligatiile
[ link extern ]
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.
Am fost la administrator si nu au facturi.
Mai am vreo obligatie?

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati presedintelui in scris, cereti nr de inregistrare, in temeiul art. 28 alin .(1) si alin. (3) din L196/2018, sa va puna la dispozitie in copie conforma cu originalul, documentele justificative prin care s-a hotarat in adunarea generala montarea sistemului video, imbunatatirea confortului si restul de cheltuieli, inclusiv documentele contabile (facturi, chitante), plus explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, de asemenea solcitiati in cerere recalcularea cheltuielilor si ii atentionati ca

"in cazul in care nu va conformati sa recalculati lista de plata in luna urmatoare prezentei notificari, va instiintez ca imi rezerv dreptul de a actiona conducerea asociatiei de proprietari in instanta de judecata pentru prejudiciul cauzat, inclusiv pentru plata cheltuielilor de judecata, respectiv, cheltuielile ocazionate de contractul de asistenta juridica.

Va multumesc pentru rezolvarea situatiei pe cale amiabila si celeritate.

Succes in munca, la revedere si un praz verde."
Buna seara,

Voiam sa va intreb daca aceasta factura (link) este o factura viabila, fiind de pe persoana fizica.
[ link extern ]

Multumesc anticipat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele fizice nu pot emite facturi, numai in cazul in care sunt PFA..
Este o factura facuta pe calculator unde s-a inserat o serie de factura pentru a deruta cumparatorul.
Este un fals, nu apar datele de identificare ale vanzatorului, CUI-ul cod unic de identificare la Registrul comertului, adresa, in facturi se inscrie pretul fara TVA, TVA-ul separat, total,

Poate fi depusa o sesizare la ANAF si la politie pentru identificarea si verificarea vanzatorului, daca administratorul a inregistrat factura in gestiunea asociatiei de catre administrator a gresit, in plus trebuia verificata de cenzor in privinta legalitatii.

Asociatia si-a facut livada, unde a plantat 45 de arbori? Ce fel de arbori? Exista fizic?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

La ședința asociației s-a hotărât să se plătească un fond de îmbunătățire confort, lucru cu care nu sunt de acord. sunt obligată să plătesc, e legal acest fond? lara_marik lara_marik Buna ziua! Am si eu urmatoarea situatie: m-am mutat intr-un bloc nou construit si de 3 luni, s-a hotarat la sedinta sa se plateasca un fond de imbunatatire ... (vezi toată discuția)
Poate fi considerata actiunea ca ramasa fara obiect, daca temeiul de drept a fost abrogat pe parcursul procesului? db03uie db03uie Am initiat o actiune impotriva asociatiei de proprietari in temeiul unor articole din Legea 230/2007. Intre timp aceasta lege a fost abrogata si inlocuita cu ... (vezi toată discuția)