In curtea interioara a blocului (construit recent) in care locuiesc, cativa locatari au amenajat un loc de joaca pentru copii. In acest demers, au cerut aprobarea membrilor asociatiei (pe care cred ca au si primit-o, eu fiind unul dintre cei care am fost de acord, desi nu am copii), desi nu cred ca au si acceptul vecinilor direct afectati, dar asta este mai putin important (in cazul intrebarii actuale).
Recent, la ultima sedinta generala a asociatiei, la care din nefericire, nu am putut participa, s-a votat ca acele cheltuieli sa fie bagate la cheltuieli comune (probabil in baza cotei parte indiviza).
In aceste conditii, acel loc de joaca fiind folosit exclusiv de catre copii (locatari), se incadreaza, in cazul meu, in dispozitiile art. 654 alin. 2, din Codul Civil? Este mai mult decat evident ca eu nu pot folosi acel loc de joaca, el putand fi folosit exclusiv de catre unii dintre coproprietari (mai exact, cei care au copii/copiii efectiv).
In art 654 CC "folosit exclusiv" nu inseamna sa se dea copiii dvs in leagane. Ar insemna sa nu aveti acces dvs ca proprietar sa pășiți in spatiul de joacă (si accesul/trecerea/plimbarea este tot o folosinta), sa fie incuiat cumva.
Spatiul de joaca e o imbunatatire adusa condominiului, mareste valoarea imobilului, implicit a apartamentelor componente. Cand/daca veti avea copii/nepoti, dvs sau viitorul proprietar, cum o sa faceti, o sa dati bani celor care au facut si intretinut locul de joaca tinand cont de dobanda/devalorizari?!
Si ce daca nu aveti copii, ce garantie puteti da ca dvs sau musafirii dvs nu se vor da in leagan?
Asta e traiul in comun si puterea votului majoritatii. Daca majoritatea ar fi gandit ca dvs, nu s-ar mai fi pus problema unui loc de joaca.