Un furnzor cu care lucrma din 2013 a trimit o somatie prin Ordonanta plata, cu penalitati ,daune morale etc, pentur o factura presupus neplatita de 6 luni.
Acestia nu au trimis conform procedurii prin care lucram nici o notificare pe acest sold, nici agentul care este persoana care incasa sau ridica BO nu s-a deplasat de minim 6- 7 luni.
Nimic, nici aples telefonic.
Noi am incheiat colaborarea cu dansii de atunci, dar fara a fi anuntati de vreun debit neplatit. Nu avem in toata istoria incidiente de plata cu furnizori, este corecta procedura lor?
Maine verificam si daca exista un sold corect, il vom plati (vom cere contul OP ). dar nu intelegem rostul penalitatilro in sensiul in care firma debitoare nu a depus nici un efort nici de notificare , nici de ridicare a sumei, de altfel destul de reduse.
Nici o firma de dsitributie ,inclusiv noi nu am procedat astfel, deis am avut debite cu sume mari, dar mai ales nu am omis sa notificam in mod repetat si abia apoi sa transmitem somatie(care nu era una si aceeas cu o actiune in instanta)_
Legat de subiect:avem clienti cu depasiri mari de scadenta , atat la facturile mai recente cat si cele de anul trecut.
Daca am proceda la o ordonanta plata/cerere valaore redusa este posibilitatea de a cumula penalitati pe toate facturile intarziate?
Penalitatile sunt stabilite contractual? Am explicat si mai sus: daca sunt stabilite contractual, se aplica pe zi de intarziere si se calculeaza de la data scadentei fiecarei facturi in parte. Daca nu exista contract, oricum e mai complicat prin ODP sau CVR, dar se va aplica dobanda legala.
Nu este complicat deloc dacă aveți facturi! În formularul privind cererea de valoare redusa se poate alege, dupa caz, fie solicitarea dobanzii legale, fie a dobanzii statornicite contractual.
De asemenea, plata penalitatilor se poate cere si-n procedura ordonantei de plata, rugati un avocat sa se ocupe.
Multumesc!
Avem contracte la 99% din clienti.
Un singur client are contract pe o firma pe care am lucrat inainte, dar pe fiecare factura scrie la subsol:
"Scadenta: ziua facturari
Prezenta tine loc de contract.
Pentru intarzieri de plata fata de data scadentei se percep penlitati de 1%pe zi de intarziere."
Cand am mentionat ca poate fi complicat ma refeream la diverse aparari pe care le pot formula debitorii: neacceptarea facturii la plata, etc..
Daca facturile nu sunt contestate, intr-adevar puteti formula si cerere de valoare redusa daca suma este sub 10.000 lei sau Ordonanta de plata
Somatie de plata
Silviuvox
Buna ziua , am depus la judecatorie , o somatie de plata pentru o factura neachitata a unui creditor. Am anexat in dublu exemplar , cererea , contractul de ... (vezi toată discuția)