avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Blocare cale evacuare superioara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Blocare cale evacuare superioara

Unde ma adresez pentru rezolvarea situației?
Locuiesc la etajul 7 al unui bloc de locuințe cu 8 etaje.
Vecinul de la etajul 8 a blocat pur si simplu cu o usa de apartament (încuiată, doar el are cheia) accesul pe scara blocului către etajul 8.
În cazul unui incendiu nu ar fi normal și legal sa avem acces către etaj 8 și terasa blocului?
I-am propus sa ne lase o cheie pentru cazuri de urgenta dar a refuzat.
Din ce am citit legea spune clar ca trebuie sa fie libera calea de evacuare către terasa blocului.
Ce îmi recomandați sa fac?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 19:04, 18 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In caz de incendiu in bloc la etajele inferioare, cale de evacuare a locatarilor de la etajele superioare, unde nu s-a propagat inca, incendiul, dupa caz poate fi de pe terasa blocului (cu elicopterul) sau prin sarituri de pe terasa pe pernele gonflabile instalate de pompieri la sol..
In cazul unui control din partea pompierilor, asociatia de proprietari va fi amendata contraventional daca se gaseste usa respectiva inchisa cu lacat (chiar daca, in mod normal, pompierii au in dotare si clesti speciali pentru taiat fiare). Se considera a fi blocata o cale de evacuare in caz de incendiu.
Asta daca terasa e inclusa in planul de evacuare si e semnalizata. La mine terasa nu duce nicaieri si nici nu are usa, se iese pe un geam daca ai sub 100 kg si conditie fizica sa escaladezi pervazul :)
Un geam sau o usa ar trebui sa se poate sparge in caz de urgenta, asa precum geamurile de la tramvai sau de la furtunul de apa etc. E infinit mai practic sa se poate forta iesirea decat sa ai cheia (pe care risti sa n-o mai gasesti in caz de panica).
In plus, parca vad ca usa se deschide spre interior, deci sanse de blocare la buluceala.

Vreti sa folositi terasa in caz de urgenta? => Includeti-o in planul de evacuare afisat i bloc, semnalizati-o si asigurati-va ca puteti trece prin usa/geam (se poate sparge). Chiar daca sta descuiata, broasca se poate strica/rugini/ingheta/etc si muriti cu cheia in mana. Idem la scara cealalta unde o usa cu acelasi fel de deschidere (interior/exterior) se blocheaza la buluceala si iesiti pe terasa dar nu puteti sa coborâti pe la scara cealalta sau e aia incuiata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acces terasa blocului (tranzitare) Ogy Ogy Buna seara, va rog sa ma ajutati in gasirea unei solutii la problema mea. Locuiesc intr-un bloc cu 4 scari la ultimul etaj pe una dintre ele. Fiecare scara ... (vezi toată discuția)
Lesirea pe terasa incuiata georgeiuly georgeiuly In urma incendiului de la Londra s-a pus in discutie legalitatea incuieri grilajului de la et 11 (cabina lift si aces la terasa ). Stie cineva vreo prevedere ... (vezi toată discuția)
Blocarea caii de acces din spatele blocului micka60 micka60 Locuiesc la parterul blocului si de acum două zile s-a întrerupt curentul în zonă și prin urmare accesul în bloc pe baza cartelei nu a mai fost posibil ... (vezi toată discuția)