Buna ziua! Ma aflu si eu in aceasta situatie, am fost concediata din motive ce nu tin de persoana angajatului si v-a ruga sa imi dati cateva sfaturi. Actele care le-am primit sunt:
1. Decizie desfintare post...datorita reorganizarii activitatii societatii pe masuri determinate de masurile de reducere a cheltuielilor cu forta de munca.
2. Preaviz in conformitate cu art 73(1) CM, adica 20 de zile lucratoare. Prin prezentul ma informeaza si ca nu ma existe alte posturi disponibile in societate.
3. Decizia de conciediere pt motive ce nu tin de persoana salariatului conform art 65(1) din CM.
As vrea sa stiu daca este ok sa semnez, adica daca nu voi renunta astfel la niciunul din drepturile mele. Daca voi primi salariul intreg in urma preavizului si daca zilele de concediu neefectuate trebuie sa imi fie platite. De asemenea, stiu ceva despre 2 salarii compensatorii(lucrez in comert). Am inteles ca numai prin cerere "isi amintesc" angajatorii sa le plateasca, deci ce anume trebuie sa mentionez in ea? Managerul mi-a spus spus ca doar daca voi semna o demisie cu acordul partilor voi primi cele 2 salarii compensatorii, dar totusi asta nu mi se pare prea "curat".
Astept raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc,
Cu mult respect,
Andreea
1. Documentele enumerate de dvs. sunt bine intocmite si, se pare, fara cusur.
2. Semnati de primirea lor si apoi faceti si cerere sa vi se dea salariile compensatorii si compensarea in bani a CO cuvenit si neefectuat. In cerere asta spuneti: sa vi se acorde salariile compensatorii si compensarea in bani a CO neefectuat.
3. Daca demisionati nu veti primi nici salarii compensatorii si nu veti beneficia nici de indemnizatie de somaj.
4. daca nu vi se dau acele drepturi banesti il puteti da pa angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
5. Actionarea in judecata o puteti face in termen de 3 ani de la data concedierii (termen de prescriptie).
va multumesc mult pentru promptitudine!
deci cererea o pot face chiar daca in CIM nu se mentioneaza nimic despre asta si nici in actele mele art 78 nu a fost mentionat? Stiam ca nu e ok demisia dar la comunicarea concedierii asa mi s-a spus: ori imi dau demisia si imi acorda 2 salarii compensatorii, ori intru in preaviz urmand ca apoi sa beneficiez de somaj fara nici un alt salar. Am citit si alte postari ale dvs si mi-am dat seama ca nu e tocmai in baza legii ceea ce mi-au propus.
Va multumesc! Acum imi scriu cererea dar nu stiu exact ce anume sa mentionez in ea..adica ce articol conform carui contract etc... Pentru ramura "comert" exista un articol anume? deoarece stiu ca ar trebui sa imi plateasca doua salarii. Dar pentru zilele de c.o neefectuate? Si inca ceva...preavizul meu expira in data de 9 decembrie, zi de salar este in 10... deci mai mult ca sigur lichidarea o voi primi doar in ianuarie, nu-i asa?
Pentru a avea siguranta ca nu se schimba nimic (revenire asupra preavizului si deciziei iar intro luna sa-mi gaseasca motive de a ma concedia din alte motive sau sa-mi faca viata amara incat sa cer eu sa plec), eu as proceda astfel:
- astept terminarea preavizului si primirea deciziei de concediere cu art.65;
- vad ce drepturi salariale imi sunt acordate;
-daca sunt drepturi restante neacordate depun o cerere cu nr. de inregistrare prin care le cer;
- daca in 15 zile nu primesc drepturile sau un raspuns ma adresez tribunalului din localitatea de domiciliu.
Neacordare preaviz
Lipi
In CCM incheiat la nivel de unitate exista o prevedere conform careia, in cazul unei concedieri individuale pentru motive care NU tin de persoana salariatului, ... (vezi toată discuția)