avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz angajator

Buna ziua!

vreau si eu sa ma ajutati in urmatoarele probleme:
- angajatorul m-a obligat sa stau la preaviz 30 de zile, prin rezolutia pusa pe cererea de demisie in care solicitasem un preaviz de 15 zile conform CIM (am o copie dupa aceasta), asta chiar in conditiile in care in perioada 01.12.2008 - pana la data demisiei am fost platita cu 75-80% din salariu de baza, asta in urma unor hotarari ale asociatului unic care contravin codului muncii, fara ca eu sa semnez un act aditional la contractul de munca prin care sa fiu de acord cu micsorarea salariului. Ba chiar mai mult, am fost pacaliti printr-o decizie initiala, pe care apoi a modificat-o printr-o alta decizie ca 3 luni vom fi platiti 75% in conditiile unui program normal dupa care in urmatoarele 3 vom primi si diferenta;
- in cererea de demisie am solicitat si lichidarea la zi, asta insemnand sa mi se plateasca drepturile salariale restante si cotizatiile conform legii. Nu numai ca nu mi s-au acordat aceste drepturi ci am fost platita si in preaviz tot 80%, si culmea ironiei mi s-a taiat si o chitanta pentru oprirea unei zile din CO efectuate in avans.
- in perioada concediului postnatal, conform CCMN societatea trebuia sa-mi compenseze diferenta dintre salariu brut si indemnizatia pe o perioada de minim 6 saptamani (in contractul la nivel de societate sunt prevazute 120 de zile) drept care nu mi s-a acordat.

Vreau sa va spun ca dupa ce eu am plecat de la societate a fost efectuat un control la societate de catre ITM (a fost control de rutina, nu in urma unei sesizari) si nu s-a constatat in PV faptul ca angajatii nu sunt platiti confor salariului de baza, ci cu 75-80% din acesta.

In aceste conditii ce ma sfatuiti?
- fac sesizare la ITM?
sau
- merg direct in instanta si-i cer drepturile?
- pot cere si despagubiri ca urmare a deciziei abuzive?
- pot cere si o indexare a drepturilor restante ca urmare a faptului ca a trecut aproape un an si banii s-ai devalorizat?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 11 Noiembrie 2009
Cel mai bine este sa porniti o actiune in instanta impotriva fostului dvs angajator ... invocati in cererea de chemare in judecata tot ceea ce ati postat pe forum.
Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
Multumesc pentru raspuns!

Asta si intentionez sa fac. Dar avand in vedere ca nu am nevoie de avocat si nu platec taxa de timbru, spuneti-mi cum stabilesc cuantumul despagubirii? acesta nu ar trebui motivat cumva? Cine decide cuantumul cu care vor fi indexate salariile restante?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
ClaudiaN, utilizator
Dvs puteti slicita instantei actualizarea salariilor restante cu indicele de inflatie pe perioada act ati fost lipsit de ele ... instanta va stabili cuantumul.

Condiţiile care trebuie îndeplinite cumulativ pentru antrenarea răspunderii patrimoniale a angajatorului sunt: existenţa unei fapte ilicite a angajatorului, existenţa unui prejudiciu material în dauna salariatului, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciul suferit de salariat.
Evaluarea pagubei se poate efectua în trei modalităţi: pe cale judecătorească , prin lege şi prin acordul părţilor .
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc foarte mult!
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati si pe mine in ce priveste pasii:
- pot face si sesizare ITM si sesizare la instanta in acelasi timp? (ma gandesc ca aceasta sesizare i-ar ajuta si pe ceilalti salariati care sunt acum acolo si inca sunt platiti cu 80% din salariu)
- unde ma prezint sa fac cererea de chemare in judecata (pare hilar pentru cunoscatori, dar nu am mai fost pusa in aceasta situatie)
- si inca ceva, care ar fi tarifele percepute de un avocat (asta daca ma hotarasc totusi sa-mi iau unul) pentru astfel de cazuri?
1. Da, se poate merge in paralel cu ambele actiuni.

2. Cererea de chemare in judecata se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul.

3. Numai daca considerati ca nu va descurcati in instanta, puteti apela la un avocat ... in rest, ma abtin sa mai fac recomandari pentru avocat dupa ce am vazut astazi intr-o instanta din Capitala si mai ales onorariul cerut .

P.S.
sorry , pentru unii colegi avocati pentru care am tot respectul ... dar unii dintre avocati nu merita sa mai exerseze aceasta profesie .

Alte discuții în legătură

Disponibilizare brazvancristian brazvancristian Buna ziua, SUNT DISPONIBILIZATA SI AM SALARII RESTANTE DE 4 LUNI VA ROG SA IMI RASPUNDETI DACA SOCIETATEA ARE OBLIGATIA CA LA INCETAREA ACTIVITATI SA ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant in caz de demisie. kartush45 kartush45 Buna ziua As dori sa stiu prin ce formalitati trebuiesc urmate pentru a forta un angajator la plata salariilor restante si a concediului de odihna neefctuat ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz Madalin196 Madalin196 Buna ziua, am si eu o problema nu mi-am primit salariul de 3 luni si vreau sa imi bag demisia dar juristul firmei nu ne lasa doar cu preaviz de 15 zile are ... (vezi toată discuția)