avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz angajator

Buna ziua!

vreau si eu sa ma ajutati in urmatoarele probleme:
- angajatorul m-a obligat sa stau la preaviz 30 de zile, prin rezolutia pusa pe cererea de demisie in care solicitasem un preaviz de 15 zile conform CIM (am o copie dupa aceasta), asta chiar in conditiile in care in perioada 01.12.2008 - pana la data demisiei am fost platita cu 75-80% din salariu de baza, asta in urma unor hotarari ale asociatului unic care contravin codului muncii, fara ca eu sa semnez un act aditional la contractul de munca prin care sa fiu de acord cu micsorarea salariului. Ba chiar mai mult, am fost pacaliti printr-o decizie initiala, pe care apoi a modificat-o printr-o alta decizie ca 3 luni vom fi platiti 75% in conditiile unui program normal dupa care in urmatoarele 3 vom primi si diferenta;
- in cererea de demisie am solicitat si lichidarea la zi, asta insemnand sa mi se plateasca drepturile salariale restante si cotizatiile conform legii. Nu numai ca nu mi s-au acordat aceste drepturi ci am fost platita si in preaviz tot 80%, si culmea ironiei mi s-a taiat si o chitanta pentru oprirea unei zile din CO efectuate in avans.
- in perioada concediului postnatal, conform CCMN societatea trebuia sa-mi compenseze diferenta dintre salariu brut si indemnizatia pe o perioada de minim 6 saptamani (in contractul la nivel de societate sunt prevazute 120 de zile) drept care nu mi s-a acordat.

Vreau sa va spun ca dupa ce eu am plecat de la societate a fost efectuat un control la societate de catre ITM (a fost control de rutina, nu in urma unei sesizari) si nu s-a constatat in PV faptul ca angajatii nu sunt platiti confor salariului de baza, ci cu 75-80% din acesta.

In aceste conditii ce ma sfatuiti?
- fac sesizare la ITM?
sau
- merg direct in instanta si-i cer drepturile?
- pot cere si despagubiri ca urmare a deciziei abuzive?
- pot cere si o indexare a drepturilor restante ca urmare a faptului ca a trecut aproape un an si banii s-ai devalorizat?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 11 Noiembrie 2009
stiu ca faptele sunt cat se poate de evidente si pot fi probate cu dovezi, dar cum nu intotdeauna justitia e dreapta... ma gandeam ca sansele de castig sunt mai mari daca ma reprezinta un avocat.
Si inca ceva, din cate stiu eu cazurile de litigii de munca se judeca intr-un termen scur. Ma poate ajuta cineva cu privire la aceste termene? Poate cere angajatorul amanarea termenelor de judecata sau mai stiu eu ce stramutare ca sa ma plimbe si sa lungeasca termenul? sau aceste cazuri se judeca intr-un termen anume?
Potrivit legii nr.168/1999, cererile referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se judeca in regim de urgenta, iar termenele de judecata nu pot fi mai mari de 10 zile.
Insa in practica aceste termene sunt mult mai mari de 10 zile. Un litigiu poate dura de la cateva luni la cativa ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost demisă în momentul în care am anunțat că întru în prenatal ... Elena-Monica Elena-Monica Bună, tuturor! Ma puteți ajuta cu câteva îndrumări? Am fost demisă în momentul în care am anunțat că întru în prenatal pe motiv ca nu stia de ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare brazvancristian brazvancristian Buna ziua, SUNT DISPONIBILIZATA SI AM SALARII RESTANTE DE 4 LUNI VA ROG SA IMI RASPUNDETI DACA SOCIETATEA ARE OBLIGATIA CA LA INCETAREA ACTIVITATI SA ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant in caz de demisie. kartush45 kartush45 Buna ziua As dori sa stiu prin ce formalitati trebuiesc urmate pentru a forta un angajator la plata salariilor restante si a concediului de odihna neefctuat ... (vezi toată discuția)