Stiu ca sunt inca o persoana, intre multe altele, care se confrunta cu asemenea problema, dar o sa expun si eu situatia in care ma aflu.
Sunt absolvent de studii superioare tehnice si in data de 05.10.2009 mi-am dat demisia de la o firma unde aveam vechime de aproape 2 ani in functia de Inginer Proiectant, deoarece mi s-a promis de la o alta firma, o functie de Director Sucursala, cu salariu dublu fata de ultimul loc de munca.
Deoarece sediul principal este in judetul Neamt, am fost nevoit sa depun singur contractul de munca la ITM (semnat in prealabil de catre administrator), deci lucrez cu forme legale, plata salariului urmand sa se faca in data de 15 si 30 ale fiecarei luni. Acum apare problema.
1) Din data angajari si pana in prezent nu am primit nici un ban, iar cand am incercat sa contactez angajatorul in legatura cu acesta situatie, mi s-a spus sa mai am rabdare pentru ca si ei asteapta sa incaseze niste bani din contractele de vanzare-cumparare realizate.
Care ar fi caile de atac/constrangere catre angajator?
Sa fac sesizare la ITM si actiune in judecata sau este prea scurta perioada si ar trebui sa mai astept?
2) Daca fortez sa inceteze contractul de munca conform art. 65 aliniatul 1 din codul muncii, data fiind situatia ca nu a platit salariul, implicit nici contributii la somaj, CAS etc. cum pot proceda pentru a putea beneficia de somaj?
Care a fost raspunsul angajatorului cand a fost informat de catre dvs. ca nu mai puteti desfasura activitatea in sediul societatii?
In functie de acest raspuns veti putea evalua cum va fi considerata aceasta perioada in care sunteti in imposibilitatea de a lucra.
Rapunsul din partea administratorului a fost ca nu are bani pentru plata chiriei si doreste sa gaseasca alt spatiu pt sediul firmei. Acelasi raspuns si in legatura cu plata salariului (imposibilitate de plata) si sa mai am rabdare :(
I-am comunicat prin intermediul unui email, ca rabdarea "nu tine de foame" si ca am de platit chirie, facturi etc. deci nu pot astepta sa primesc salariu la 2-3 luni.
In ultimul timp, raspunde foarte rar/deloc la telefoanele din partea mea sau a proprietarului cladirii unde avem sediul.
Din punctul meu de vedere, da dovada de neseriozitate, daca nici macar la o discutie amiabila nu doreste sa participe.
Oricum nu ma astept sa plateasca datoriile salariale nici la data de 30.11.2009, asa ca ma pregatesc sa urmez demersurile pentru ITM si Tribunal.
Nu stiu insa, fiind singurul angajat pe raza judetului Brasov (administratorul se afla in jud. Bacau) daca in sesizarea facuta catre ITM Brasov, trebuie sa specific ca orice corespondenta pt administrator sa fie trimisa pe adresa acestuia, nu pe cea a firmei.
Ps. Ce ma supara foarte mult (din vina mea) este faptul ca am renuntat la un job intr-o firma internationala, unde aveam salariul asigurat la timp (dar destul de mic pt nivelul de calificare), in speranta unui loc de munca, platit mai bine, dar intr-o firma nou infiintata (2008 in jud. Bacau si tranferat sediu in octombrie 2009 jud. Brasov)
@ClaudiaN: da, asta am inteles, cererea de chemare in judecata o depun la Tribunalul Brasov, insa nu stiu daca in sesizarea catre ITM Brasov, sa specific adresa administratorului (acesta si departamentul contabilitate fiind in Bacau), pentru ca daca vine controlul aici la Brasov:
1) Sediul este sigilat datorita restantelor pentru chirie
2) Personal nu am ce acte sa le prezint pentru a demonstra ca nu mi-a platit salariul. Am in posesie doar CIM, fisa postului si carnetele de protectia muncii (nu am apucat sa i le predau)
Sigur ca veti indica sediul societatii din Bacau si precizati faptul ca filiala este inchisa datorita neplatii chiriei. Mai mult sesizarea o puteti adresa direct ITM Bacau. Personal nu inteleg de ce nu va deplasati la sediul angajatorului pentru discutia si chiar pentru demisie.
Intotdeauna va exista riscul pierderii unui loc de munca ce pare mai bun dupa ce s-a renuntat la un loc de munca mai slab platit dar mai sigur finciar. Un job mai slab platit pe aceasta criza este mai sigur , angajtorii seriosi isi conserva veniturile nu maresc salariile.