Stiu ca sunt inca o persoana, intre multe altele, care se confrunta cu asemenea problema, dar o sa expun si eu situatia in care ma aflu.
Sunt absolvent de studii superioare tehnice si in data de 05.10.2009 mi-am dat demisia de la o firma unde aveam vechime de aproape 2 ani in functia de Inginer Proiectant, deoarece mi s-a promis de la o alta firma, o functie de Director Sucursala, cu salariu dublu fata de ultimul loc de munca.
Deoarece sediul principal este in judetul Neamt, am fost nevoit sa depun singur contractul de munca la ITM (semnat in prealabil de catre administrator), deci lucrez cu forme legale, plata salariului urmand sa se faca in data de 15 si 30 ale fiecarei luni. Acum apare problema.
1) Din data angajari si pana in prezent nu am primit nici un ban, iar cand am incercat sa contactez angajatorul in legatura cu acesta situatie, mi s-a spus sa mai am rabdare pentru ca si ei asteapta sa incaseze niste bani din contractele de vanzare-cumparare realizate.
Care ar fi caile de atac/constrangere catre angajator?
Sa fac sesizare la ITM si actiune in judecata sau este prea scurta perioada si ar trebui sa mai astept?
2) Daca fortez sa inceteze contractul de munca conform art. 65 aliniatul 1 din codul muncii, data fiind situatia ca nu a platit salariul, implicit nici contributii la somaj, CAS etc. cum pot proceda pentru a putea beneficia de somaj?
@adelaida_07 : In Brasov este sediul social al societatii (mutat prin decizie de la tribunalul Bacau). Posed copii dupa actele firmei: CUI, act constitutiv, decizie tribunal. Din cate am observat, din acte, in Bacau apare denumirea altei firme la adresa administratorului. Nu m-am dus pana acum personal in Bacau, deoarece admin. este mai mult plecat prin tara. A venit el in Brasov de cate ori a fost nevoie.
Cat despre demisie, i-am comunicat telefonic, si pe email, ca doresc sa renunt la colaborare incepand cu data de 01.12.2009, si daca nu mi se platesc drepturile salariale, urmeaza sa fac sesizare la ITM si actiune in judecata.
Intradevar, avea dreptate cel ce spunea ca „banul este ochiul dracului" :P din dorinta de a castiga mai multi bani, precum si functia superioara, m-au facut sa accept fara ezitare jobul, neluand in considerare riscurile.
@Angel 2007: Da, am CIM vizat de ITM Brasov. Personal am inregistrat firma la ITM si am depus CIM impreuna cu cartea de munca.
puteti face sesizare la itm, itm va raspunde in 30zile.
atentie :hammer: itm nu poate obliga angajatorul sa va plateasca salariul, itm va verifica si va dispune aceasta masura ... pe care angajatorul o poate contesta in instanta si pana nu se termina procesul nu va primiti leafa
sfatul meu este sa depuneti in paralel actiunea la tribunal sectia litigii de munca, aceste cauze se judeca cu prioritate si sunt scutite de taxe=D>
daca angajatorul nu va plateste salariul de bunavoie va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, caci prin demersurile urmatoare ce le puteti face, sincer nu prea aveti sanse sa va recuperati salariul inainte de sarbatori. nu vreau sa va descurajez, ci doar sa stiti la ce sa va asteptati.
@ new_2009: Ai perfecta drepdate, sarbatorile ma vor prinde lefter. Nici nu ma astept sa se rezolve totul de la o zi la alta. Totusi sper sa se rezolve situatia favorabil , intr-un tarziu... "speranta moare ultima" :P
Oricum am inteles pasii:
1) Sesizare ITM Brasov
2) Actiune in judecata la Tribunalul Brasov. Ce acte trebuie sa contina dosarul pentru Tribunal, inafara de cererea pt chemare in judecata?
Totusi, ma gandesc sa nu-mi dau demisia, ci sa fortez mana angajatorului si sa obtin decizie de concediere conf. art.65 CM datorita dificultatilor economice, pentru a putea obtine indemnizatie de somaj pana la gasirea unui nou job.
Multumesc pt urari :D
Ps. Astazi ar trebui sa ma intalnesc personal cu administratorul si sa discutam aceasta problema, cel putin asa am discutat telefonic :(