avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reintegrare dupa accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reintegrare dupa accident de munca

Buna ziua!
In luna februarie am avut accident de munca in cadrul unei firme private de CF marfa in urma caruia am ramas fara un picior deasupra genunchiului . Am fost in CM 183 de zile dupa care am ales sa ma reintorc la munca si astfel ministerul mi-a mai aprobat inca 90 de zile de CM. In acest timp firma angajatoare mi-a promis (verbal)ca imi asigura proteza; dar ,,surpriza" dupa 8 luni de asteptat si de promisiuni m-am trezit ca firma imi ofera o proteza dar conditionata de faptul ca eu sa nu mai am pretentii la alte daune .
Ceia ce nu mi se pare corect atata timp cat proteza trebuie schimbata la 5 ani iar eu si familia trecem printr-o drama.
Intrebarea mea este cum ma pot intoarce la munca pe 9 nov. fara proteza daca firma angajatoare imi pune conditia mai sus mentionata iar eu nu am posibilitate financiara sa-mi pun singur aceasta proteza.?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:47, 20 Octombrie 2018
Oferirea protezei cu conditia ca dvs. sa renuntati la pretentii si daune este un abuz.
Aveti dreptul constitutional sa deschideti actiune in instanta impotriva firmei in baza PV de cercetare AM si a formularului FIAM de inregistrare AM de catre firma (exista conditia ca firma sa fie gasita responsabila in urma cercetarii AM) si sa cereti daune materiale si/ sau daune morale. In cadrul daunelor materiale puteti cere proteza o data la 5 ani.
Aveti dreptul la pensie de invaliditate.
CJASanatate in limita fondurilor disponibile anual participa cu cota parte la costul protezei.
Nu precizati meseria dvs. Pentru a va reintoarce la serviciu trebuie sa primiti "apt" sau "apt conditionat" (cu precizare conditionari) pentru locul de munca ...., in fisa de aptitudine intocmita de medicul specialist de medicina muncii cu care firma are inchieiat contract de prestari servici medicale, in urma examinarii dvs. medicale.
Functia mea este de sef tren manevra. Dar in urma accidentului devenind o persoana cu handicap locomotor nu mai pot face aceasta meserie, intrucat siguranta circulatiei feroviare nu-mi permite reintoarcerea in functie si astfel pierd dreptul tuturor autorizatiilor de servicii feroviare pentru care m-am specializat am facut cursuri si examene timp de 28 de ai ( muncesc in domeniul feroviar de la 17 ani).
Reintegrarea in munca va fi pe un alt post mult inferior functiei avute si bine inteles pe un salariu cred mai mic.
Asta era marea mea nelamurire cum sa ma intorc eu la munca intr-un picior fara proteza ? Si daca medicina muncii ma da inapt , ma pot pensiona atata timp cat eu am dorit reintegrarea in munca si ministerul mi-a aprobat inca 90 de zila de CM? Ma gandesc ca poate nu imi mai este acceptata cererea de pensionare daca eu am cerut sa muncesc?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
GELUsoltan, utilizator
Asteptati decizia comisiei medicale care poate fi de pensie de invaliditate.
Si pentru postul pe care vi-l propune angajatorul daca va veti intoarce la munca va fi nevoie de avizul medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Pentru a putea sa va indepliniti sarcinile de serviciu, avand proteza la un picior, postul oferit de angajator ar trebui sa fie la un birou, pe scaun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am hta 2 Evelyn 10 Evelyn 10 Ce nu am voie sa fac La locul de munca (vezi toată discuția)
Solicitarea schimbarii locului de munca in caz medical vykyciorea vykyciorea fiind angajat al unei firme cu contract pe perioada nedeterminata ,in urma unor probleme medicale urmate de internari si investigatii medicale mi s-a prescris ... (vezi toată discuția)
Sunt persoanele hipoacuzice considerate apte pentru muncă? Tiberiu H Tiberiu H Bună ziua, aș dori să aflu ce spune legislația în cazul persoanelor care au dobândit un anumit grad de hipoacuzie pe parcursul vieții adulte și care nu ... (vezi toată discuția)