avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament - conditii de forma si fond
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament - conditii de forma si fond

Buna seara.

Ma intereseaza conditiile de forma si mai ales de fond pentru intocmirea unui testament autentificat la notar public. Exista un model standard sau e un format flexibil? Daca imi puteti oferi si articole din legi sau coduri, cu atat mai bine!
Multumesc mult! :)
Cel mai recent răspuns: ContSters24933 , utilizator 22:12, 11 Noiembrie 2009
Testamentul autentic este testamentul autentificat de notarul public, potrivit dispozitiilor legale(Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala si Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 36/1995 aprobat prin Ordinul nr. 710/C/1995 al Ministrului justitiei)
Avantajele acestui testament :
- face mai dificila folosirea mijloacelor dolosive;
- asigura pastrarea testamentului;
- garanteaza indeplinirea dispozitiilor de ultima vointa (un exemplar ramane la notarul public);
- poate fi folosit si de aceea care nu pot sa scrie.

Potrivit legii, testamentul autentic se poate redacta si autentifica doar de catre notarii publici.
Proiectul de testament poate fi intocmit de catre testator sau de catre un tert.
In vederea autentificarii, notarul public verifica identitatea testatorului si dupa caz a celui care a redactat proiectul de testament. Se da apoi citire inscrisului testamentar cuvant cu cuvant, de catre notarul public, in auzul testatorului care va fi intrebat daca inscrisul reprezinta ultima sa vointa.
Dupa obtinerea consimtamantului, inscrisul se semneaza in fata notarului de catre testator si atunci cand e cazul si de catre tertul care l-a redactat. Daca se afla in imposibilitate de a semna notarul public va face mentiune despre aceasta imprejurare in incheierea de autentificare, mentiune care va tine loc de semnatura.
Indeplinirea operatiunii de autentificare a testamentului se constata printr-o incheiere de autentificare a notarului public si se face de regula, la sediul biroului notarului public.
Daca se constata ca nu sunt indeplinite conditiile de autentificare cerute de lege, notarul va da, numai daca testatorul staruie in cerere, o incheiere de respingere care va trebui sa cuprinda motivul pentru care cererea a fost respinsa, precum si calea de atac pe care testatorul o poate face la judecatorie si la termenul in care poate fi exercitata.
Daca nu se indeplinesc toate formalitatile esentiale testamentul va fi nul absolut ca testament autentic, insa va putea fi valabil ca testament olograf, daca a fost scris in intregime, datat si semnat de mana testatorului.
Testametul autentic face dovada deplina pana la inscrierea in fals.

[ link extern ]
Formatul este flexibil , dar in principiu orice notar public are modele de testament!
SUCCES!
B-)
Testamentul despre care este vorba in cazul de fata a fost autentificat la notar dar ridica unele semne de intrebare.
Va multumesc pentru raspunsuri :)
In ce sens ridica unele semne de intrebare?
B-)
As vrea sa pot detalia, dar este posibil ca si legatarul universal desemnat sa fi descoperit internetul intre timp :)) si nu e bine sa divulg tot ca ii dau idei dupa aceea..... :):)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere de autentificare notariala crimit crimit Se poate ataca in instanta un testament daca Incheierea de autentificare este gresit intocmita? (Dupa parerea mea...) Mai precis, aceasta incheiere arata ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna ziua. In cazul in care se intocmeste un testament autentic, notarul public este obligat se mentioneze expres, ca acest inscris a fost citit de catre ... (vezi toată discuția)
Testament autentificat slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua am si eu o intrebare daca tatal meu doreste sa faca un testament autentificat are nevoie de 2 martori si acest testament trebuie inregistrat la ... (vezi toată discuția)