avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna seara! Vreau sa intreb si eu ceva....am 43 de ani , un cancer foarte avansat si un sot de origine libaneza.Avem si un copil de 12 ani.Avem o casa in Rm valcea...casa e pe numele meu iar terenul pe numele lui.Atunci cand nu voi ma fi isi ia copilul si pleaca din tara.....acum vin si eu cu o intrebare,am dreptul sa le las parintilor mei o parte din dreptul meu?Eu sunt singura fiica pe care o mai au,sora mea murind intr- un acident de masina.Dupa 18 ani de casatorie nu cred ca am muncit degeaba....el imi zice mereu " ce treaba am eu cu ai tai"Va rog poate imi da cineva un sfat .Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Flori Ghosn , utilizator 12:13, 23 Octombrie 2018
Casa nu a fost construită în timpul căsătoriei? Terenul a fost al sotului, anterior căsătoriei?
Casa a fost cumparata in timpul casatoriei....a fost luata pe numele meu deoarece era suma mare iar un cetatean de alta nationalitate nu avea dreptul .Doar pamantul e pe numele lui.

raluk0207 a scris:

Casa nu a fost construită în timpul căsătoriei? Terenul a fost al sotului, anterior căsătoriei?

Atunci si casa este bun comun.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Nu conteaza pe numele cui sunt.
Fac exceptie bunurile primite prin mostenire, testament sau donatie, care sunt proprii.
In cazul dvs intregul imobil (casa+ teren) este comun.
De asemenea, fiind soti, proprietatea dvs este devalmasa. Adica imobilul este proprietatea ambilor, fara a se stabili o cota exacta a fiecaruia.
Mai pe romaneste, nu aveti ce sa lasati parintilor, atat timp cat nu ati incheiat cu sotul un act de partaj, in timpul casatoriei, prin care sa stabiliti in concret partea fiecaruia.
Multumesc frumos!

raluk0207 a scris:

Atunci si casa este bun comun.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Nu conteaza pe numele cui sunt.
Fac exceptie bunurile primite prin mostenire, testament sau donatie, care sunt proprii.
In cazul dvs intregul imobil (casa+ teren) este comun.
De asemenea, fiind soti, proprietatea dvs este devalmasa. Adica imobilul este proprietatea ambilor, fara a se stabili o cota exacta a fiecaruia.
Mai pe romaneste, nu aveti ce sa lasati parintilor, atat timp cat nu ati incheiat cu sotul un act de partaj, in timpul casatoriei, prin care sa stabiliti in concret partea fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de propietate ioana-mdav ioana-mdav In calitate de sotie imi pot exercita un drept real sau de propietate privata asupra imobilului (casa de locuit) construita in timpul casatoriei (maiprecis in ... (vezi toată discuția)
Donatie in timpul casatoriei- regim juridic ContSters341205 ContSters341205 eu si sotul meu ne-am construit casa pe pamantul donat de tatal sotului ,donatie facuta in timpul casatoriei noastre.la un eventual partaj ma va afecta lucrul ... (vezi toată discuția)
Cedare proprietate ContSters408559 ContSters408559 Buna ziua as dori sa va intreb:in perioada casatoriei am cumparat un imobil cu prima casa,sotul este trecut si el in acte fiind girant,acuma as dorii ca el sa ... (vezi toată discuția)