avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aș dori să fac o acțiune în instanță pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aș dori să fac o acțiune în instanță pentru reconstituirea vechimii în munca 1998-2000. Sunt suficiente ca probe contractul din acea perioadă și o adeverință de salariu? Nu mai am cartea de muncă

As dori sa fac o actiune in instanta pentru reconsituirea vechimii in munca pentru perioada 1998-2000. Nu mai sunt in posesia carnetului de munca ci doar a contractului de munca inregistrat la Camera de munca. Fostul angajator a fost lichidat si activitatea a fost preluata de o alta firma ce mi-a eliberat o adeverinta de salar. Nu am posibilitatea de a aduce martori in proces.
Probele de mai sus sunt suficiente pentru obtinerea hotararii judecatoresti ? Procesul se va deschide impotriva Casei de pensii sau a firmei actuale ce a preluat activitatea fostului angajator?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:11, 5 August 2020
Este vb despre 1998-2000 iar carnetul de munca e pierdut. Mai am doar contractul de munca inregistrat la Camera de munca din perioada aceea.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz :
1. Reconstituirea vechimii in munca (in cazul in care s-a pierdut carnetul de munca) se face pe baza adeverintelor de vechime, intocmite de catre angajatori/lichidatorii acestora in cadrul carora s-a prestat activitate in baza contractelor individuale de munca sau de catre inspectoratele teritoriale de munca pe baza unei cereri insotita de urmatoarele documente :
- Monitorul Oficial al Romaniei in care s-a publicat pierderea carnetului de munca;
- copie C.I.

2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului sa mergeti la toti angajatorii, care sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator

- pentru perioadele cuprinse intre 1990 pana la 01.01.2011, va puteti adresa direct ITM-ului in raza careia a avut sediul fostul angajator, sens in care veti depune o solicitare in care trebuie sa mentionati datele dvs de identificare, nume,prenume, CNP, adresa ,precum si societatile la care ati lucrat - de preferabil sa scrieti numele corect si CUI-ul acestora. La solicitare veti atasa : copie C.i., copie Monitor Oficial unde ati publicat pierderea carnetului de munca.

- pentru perioadele de dupa 01.01.2011, va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime, iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator sau sa luati legatura cu lichidatorii judiciari sau cu detinatorii legali ai arhivei.
"'2. Reconstituire vechime in munca :
Mai intai, este necesar sa declarati pierduta cartea de munca in Monitorul Oficial, prin care sa evidentiati demersurile de reconstituire a actului.

Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Cu o copie a anuntului sa mergeti la toti angajatorii, care sa va dea o adeverinta prin care sa va reconstituie perioada de munca petrecuta in unitate. Aici problema este mai complexa, intrucat o parte din angajatori mai exista , iar unii nu. Astfel:

- pentru perioadele de dinainte de 1990 , va trebui sa mergeti la fostii angajatori sa va elibereze adeverinte de vechime , iar daca acestia nu mai exista trebuie sa incercati la Arhivele Nationale - Directia Judeteana in raza careia a avut sediul fostul angajator"'
Referitor la acest raspuns am si eu o intrebare: fostul angajator nu mai exista, cel care a preluat spune ca nu gaseste statele de plata cu perioada in care am lucrat. Ce este de facut? Arhiva nu s-a predat nici la Arhivele Nationale -Directia Judeteana.
Despre ce perioada este vorba?
Multumesc pentru raspunsuri. Valoreaza mai mult decat 1000 consultatii juridice de la avocati.

In ceea ce priveste Monitorul Oficial - am incercat sa declar pierderea Cartii de munca dar este nevoie de numarul si seria ei...deci nu am reusit sa avansez pe aceasta strada.

Fostul angajator mi-a dat o adeverinta de vechime dar fara sa specifice detaliile cartii de munca (ci doar perioda si salarul de incadrare...)

Am interpelat si CNP care mi-a raspins printre randuri ca trebuie sa astept implinirea conditiilor de pensionare pentru actualizarea acestor date in sistem. La momentul actualscanarea vechilor carti de munca s-a incheiat si actualizarea datelor pe baza documentelor probatoare se face doar daca sunt indeplinite conditiile de pensionare...
S-a mai intamplat la cineva acest lucru?
Poate fii obligata CNP sa actualizeze datele din sistem inainte ca cetateanul sa indeplineasca conditiile de pensionare?

Alte discuții în legătură

Carnet de munca mimibella mimibella ce pot face daca mi sa pirdut c.m. pt.dosarul de pensionare (vezi toată discuția)
Care este procedura de reconstituire a cartii de munca Child2Lead Child2Lead Buna ziua, care este procedura de reconstituire a unei Carti de munca pierdute? Multumesc (vezi toată discuția)
Am pierdut cartea de munca cum procedez? o mai pot recupera si ... dinu154 dinu154 AM PIERDUT CARTEA DE MUNCA CUM PROCEDEZ.O MAI POT RECUPERA SI DE UNDE. (vezi toată discuția)