O persoana careiai-am cesionat o firma a semnat in fas in numele meu 3 contracte de leasing.Am act. impotriva soc. de leasing laTMB si plangere penala la Parchetul P.Neamt.Am fost expertizat grafoscopic concluzia nu am semnat eu.Persoana reclamata de mine are mai multe dosare si am aflat ca vor fi conexate si trimise la DNA(depasesc 1 mil. eur.).La Tmb suntem in faza de intampinari insotite de documente.Am solicitat la TMB sa fim audiati toti cei implicati.Se va suspenda cauza civila pana la solutia cauzei penale?In ce masura infl. sol. penala pe cea civila.Conteaza in civil exp. grafoscopica,aceaasta a fost ceruta de mine cat si de soc. de leasing.
Va multumesc.
Da, exista influente ale solutiei din penal, in civil. Normal, procesul civil ar trebui sa fie suspendat, pana la solutionarea plangerii penale. Expertiza grafologica poate fi folosita in penal, in primul rand, pentru ca acolo a fost solicitata si administrata proba. Din cate inteleg, plangerea penala este in faza de urmarire penala (adica la Parchet), ceea ce inseamna ca acele probe administrate nu sunt publice, nu pot fi cunoscute de catre toate celelalte persoane. In consecinta, urmeaza ca acel proces sa astepte solutionarea prin rechizitoriu sau cu o alta solutie si abia apoi sa se poata judeca de catre o instanta de judecata. Ceea ce nu inseamna ca actiunea civila trebuie suspendata. Actiunea civila ar putea fi suspendata in masura in care probele si solutia din penal ar influenta decisiv solutia din civil. Altfel, se poate solutiona si separat. Sunt multe discutii care se mai pot face, inca. Exista si principiul conform caruia "penalul tine in loc civilul". Dar aici trebuie nuantat, dupa cum solutia din penal are influenta directa asupra solutiei din civil. Eu consider ca daca solutia din civil este independenta de solutia din penal, procesul nu ar trebui suspendat. Expertiza grafologica din penal poate fi adusa ca proba ;i in procesul civil. Fie prin solicitarea acesteia in cadrul procesului, fie prin prezentarea acesteia ca proba extrajudiciara,. Am inteles ca dumneavoastra ati solicitat-o, deci ati si achitat-o. Prin urmare, aveti un exemplar al acesteia si va puteti folosi de ea in cadrul procesului civil.
Colega mea v-a explicat pe larg si sunt si eu de parere ca civilul va fi suspendat pana la solutionarea penalului (daca exista imixtiuni)...daca in penal se ajunge la NUP sau la o solutie de necondamnare (dintr-un motiv sau altul), sigur ca poate influenta si civilul...cat priveste expertiza grafoscopica (ca proba), aceasta poate avea de asemenea, rolul ei si pe latura civila!
Expertiza grafoscopica am cerut-o in plangerea penala ,am efectuat-o la IPJ Neamt,dar nu mi-a fost prezentata mi s-a spus verbal ca este negativa.Mi s-a spus ca TMB sa solicite IPJ o copie dupa expertiza.
Termene
ONU EMIL
O persoana din BC.a incheiat in numele meu semnand in fals un contract de leasing.Am plangere penala impotriva persoanei si actiune la TMB impotriva soc. de ... (vezi toată discuția)
Solutie
ONU EMIL
Am depus plangere penala pentru fals si inselaciune impotriva unei persoane la Parchet,este vorba de un contract de leasing semnat in fals.Am actiiune ... (vezi toată discuția)