Buna ziua,
As avea si eu urmatoarea solicitare pentru persoanele care ma pot ajuta:
Bunicii mei paterni, decedati in urma cu cativa ani, au posedat cateva terenuri agricole plus casa de locuit, si au avut 5 copii(printre care si tatal meu), toti inca in viata.
Tatal meu ar vrea sa isi faca acte pe partea sa de mostenire,s-a pus de acord verbal cu fratii, insa acestia nu vor/nu pot sa faca succesiunea pe toate bunurile intrucat nu au banii necesari.
Intrebarea este: poate tatal meu sa solicite o succesiune partiala doar pentru terenul care ii revine? Daca da, de ce acte este nevoie, cam ce costuri ar presupune si la ce notar trebuie aa mearga(stiu ca este o restrictie in functie de domiciliul decedatilor)?
Multumesc anticipat
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Competenta teritoriala apartine oricarui birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde defunctii au avut ultimul domiciliu.
Succesiunea poate fi dezbatuta doar pe o parte din bunuri, dar....
Daca fratii tatalui dvs au pretentii la restul bunurilor, vor ramane mostenitori pe tot.
Adica, chiar daca se dezbate numai pe un teren, nu va fi tatal dvs unic mostenitor, ci va fi in indiviziune cu fratii, cu parti egale de 1/5 fiecare.
Acceptarea sau renuntarea la o succesiune priveste TOT. Chiar daca mostenirea se dezbate numai partial.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Fratii tatalui dvs nu sunt pregatiti financiar, dar sunt convinsa ca nici nu sunt dispusi sa renunte la succesiune (adica la absolut toate bunurile).
In atare conditii, notarul nu le va lua declaratii de renuntare, ci vor ramane cu totii mostenitori si pe terenul tatalui.
Ulterior, trebuie intocmita documentatia cadastrala, trebuie intabulat certificatul de mostenitor, urmand ca unchii sa ii faca tatalui o donatie/vanzare pe 4/5 parti, iar tatal dvs sa isi intregeasca dreptul de proprietate asupra terenului respectiv.