avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea împuternicirii de vânzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea împuternicirii de vânzare

Vă rog să mă sprijiniţi în următoarea situaţie:
O cunoştinţă a mea a cumpărat o locuinţă de serviciu în baza Legii 61/90 şi a Legii 85/92, în anul 2004. La momentul respectiv a împrumutat bani pentru cumpărarea casei de la un vecin, încheind un act notarial de împrumut, act pe care nu-l posedă.
În aceeaşi perioadă a întocmit prin notariat un testament, în care precizează că lasă vecinului moştenire casa, aceasta în condiţiile în care cunoştinţa nu are copii, dar mai are 2 fraţi şi câţiva nepoţi.
Acum o săptămână a mers cu vecinul la un notar şi a semnat un act, fără a şti ce a semnat. După 2 zile a revenit la notariat, unde a aflat că a semnat o împuternicire de vânzare a casei, dar nu a primit vreo copie a împuternicirii.
În condiţiile date, cunoştinţa doreşte să renunţe la orice fel de legături cu vecinul ei şi în acest sens aş dori să ştiu modul legal în care:
1. Se poate anula împuternicirea de vânzare a locuinţei, în condiţiile în care nu posedă o copie a împuternicirii, precum şi modul în care poate fi împiedicată vânzarea abuzivă în acest timp.
2. Se poate anula testamentul în aceste condiţii
3. Se poate plăti împrumutul făcut, în condiţiile în care vecinul refuză prezentarea oricărui act, inclusiv a celui de împrumut. Nu am înţeles prea clar ce conţine acel act, dar din cele prezentate reiese că nu ar conţine clauze privind girul cu locuinţa sau dobânzi. Este posibil ca acel act să conţină astfel de clauze?
4. Se poate recupera actul original al locuintei de la vecin.
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 12:21, 28 Ianuarie 2010
buna ziua!
prietenul dvs cu buletinul in mana merge la acelasi birou notarial unde solicita copii din arhiva dupa procura, testament etc... ce alte acte a mai incheita dansul la acel birou.
poate face si acolo declaratii de revocare a testamentului si a procurii.
daca notarul refuza sa ii dea copii de pe acte se poate adresa cu o sesizare in scris facuta catre Camera Notarilor.
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
prietenul dvs cu buletinul in mana merge la acelasi birou notarial unde solicita copii din arhiva dupa procura, testament etc... ce alte acte a mai incheita dansul la acel birou.
poate face si acolo declaratii de revocare a testamentului si a procurii.
daca notarul refuza sa ii dea copii de pe acte se poate adresa cu o sesizare in scris facuta catre Camera Notarilor.

Si intre timp cu procura respectiva poate sa vanda apartamentul . :sorry:
1. mergeti la OCPI si solicitati blocarea cartii funciare a apartamentului (in acest caz nu se pot face nici un fel de tranzactii, intrucat nu se va elibera extrasul de carte funciara necesar incheierii unui contract de v-c).
2. Se merge de urgenta la biroul notarial unde a fost incheiata imputernicirea de vanzare (procura) si se da o declaratie expresa de revocare a acesteia!! Se ridica cel putin doua exemplare originale ale acestei renuntari de la biroul notarial, din care una se transmite prin posta cu conformare de primire catre vecinul respectiv. de la data primirii plicului (cea inscrisa pe confirmarea de primire), orice acte incheiate in baza acelei imputerniciri sunt nule de drept, procura fiind anulata, iar faptul adus la cunostinta mandatarului.
3. la biroul notarial unde a fost incheiat testamentul, se merge si se solicita inregistrarea unei declaratii de anulare a acestuia (testamentele pot fi revocate oricand). Actul original se pastreaza la testator.
4. ar trebui ca prietenul dvs. sa-si aminteasca la ce notar a semnat actul de imprumut in 2004 - trebuie mers la acel notariat si solicitat o copie conform cu originalul dupa actul in cauza (daca notariatul nu mai exista, aceeasi copie se poate solicita de la Camera Notarilor Publici judeteana sau a municipiului Bucuresti).
5. ar trebui achitata datoria catre vecin:)) Daca acesta nu vrea sa primeasca banii, apelati la un avocat care sa va invete procedura consemnarii sumei respective la CEC, pe numele vecinului, pastrandu-se dovada.
Succes!!
Multumesc, pentru sprijin. Sfaturile au fost de real folos. Mai ramane de rezolvat problema achitarii datoriei. Din pacate, in aceasta problema, nu am cum sa sprijin persoana respectiva prea mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pote anula un act de imputernicire VILCU MUCADER VILCU MUCADER CU TREBUIE SA PROCEDEZ CA SA POT SA ANULEZ UN ACT DE IMPUTERNICIRE CARE L-AM FACUT PENTRU VANZAREA MASINII? (vezi toată discuția)
Imputernicire notariala ContSters180853 ContSters180853 am facut o imputernicire in bistrita ,eu m am mutat in alt oras ,iar acum as vrea sa o stric, sa o anulez . biroul notarial la care am facut o ar putea sa ... (vezi toată discuția)
Propietate privata ContSters139941 ContSters139941 am facut o imputernicire pentru administrare unei persoane fizice.intrebarea este:cum pot sa anulez acea imputernicire?este nevoie de amandoua persoanele pt a ... (vezi toată discuția)