avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ajutor- Transfer de pe o firma in insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ajutor- Transfer de pe o firma in insolventa

Tatal meu are o firma, pe care s-a tot chinuit sa o faca sa mearga. A incercat si a platit din datorii,dar mai mult catre pers fizice de la care imprumutase bani ptr. a salva firma si mai putin,(dar a platit ceva)si catre creditori. Acum a aflat ca s-au depus cereri pentru insolventa dar cu nici unul nu s-a semnat o esalonare. Poate sa respinga judecatorul cererea in acest caz? cam cat dureaza acest proces?
O alta problema ar fi:
Are un credit imobiliar ca singur bun inreg. pe firma, se poate transfera acest credit pe o alta societate? Am mai citit pe forum ca toate transferurile de active din ultimii 3 ani se pot anula. Intrebarea mea este: creditul ipotecar gajat la banca este inreg. ca si activ al firmei sau este al bancii?
Stiu ca trebuie cerut si acordul bancii, dar ma gandesc ca banca nu cred ca are interes sa-l execute odata ce preturile au scazut, preferand probabil sa-l preia altcineva si sa-i plateasca ratele in continuare.
Acest transfer daca se poate realiza, creditorii pot solicita anularea lui chiar daca nu au nimic de castigat, fiind girat bancii,deci banca se indestuleaza prima, poate ca nici ea cu tota val. odata ce pretul pietei este mai mic decat imprumut acordat?
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi, este intr-un mare stres, nu mai stie ce sa faca, daca se mai merita sa lupte sa salveze firma, sa faca esalonari- pe o piata atat de instabila - sau sa o lase pur si simplu balta.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 12:06, 13 Noiembrie 2009
Art 123 din legea insolventei prevede astfel :
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1.taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);
2.creanţele izvorâte din raportul de muncă;
3.creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate de instituţii de credit după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;
(la data 03-oct-2006 Art. 123, punctul 3. din capitolul III, sectiunea 7, subsectiunea 3 a se vedea jurisprudenta Sentinta nr. 2312 din 03-oct-2006 )
4.creanţele bugetare;
(la data 12-dec-2006 Art. 123, punctul 4. din capitolul III, sectiunea 7, subsectiunea 3 a se vedea jurisprudenta Sentinta nr. 3229 din 12-dec-2006 )
5.creanţele reprezentând sumele datorate de către debitor unor terţi, în baza unor obligaţii de întreţinere, alocaţii pentru minori sau de plată a unor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;
6.creanţele reprezentând sumele stabilite de judecătorul-sindic pentru întreţinerea debitorului şi a familiei sale, dacă acesta este persoană fizică;
7.creanţele reprezentând credite bancare, cu cheltuielile şi dobânzile aferente, cele rezultate din livrări de produse, prestări de servicii sau alte lucrări, precum şi din chirii;
8.alte creanţe chirografare;
9.creanţele subordonate, în următoarea ordine de preferinţă:
a)credinţele acordate persoanei juridice debitoare de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot în adunarea generală a asociaţilor, ori, după caz, de către un membru al grupului de interes economic;
b)creanţele izvorând din acte cu titlu gratuit.


Institutiile bancare sunt pe locul 3 privind repartizarea creantelor rezultate, dar au instituita ipoteca in Arhiva electronica de garantii imobiliare. In cond in care bunul imobil este singurul bun in cadrul firmei, banca se va indestula cu suma rezultata din tranzactie minus cheltuielile de administrare si dizolvare, in schimb tatal d-voastra poate fi responsabil dpdv al lichidatorului pt situatia in care a ajuns firma, pasibil de a-i fi atrasa raspunderea
Ce inseamna sa-i fie atrasa raspunderea, ce i se poate intampla de fapt?
Raspundere penala, ar fi indicat a studia cu atentie inainte de a demara procedura Legea 85 / 2006 si apoi contactat un practician in insolventa care sa-si expuna o opinie privind riscurile si consecintele .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea de plata a creantelor lorelai_w lorelai_w Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este ordinea de plata a creantelor. Unde se situeaza creantele salariale. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Neplata taxelor catre stat GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, lucrez intr-o firma de 5 ani, timp in care mi-am luat salariul la timp. Am carte de munca, deci totul a decurs normal din punctul meu de ... (vezi toată discuția)
Ordinea platilor la intrare in faliment dorel13 dorel13 In Lg85/2006,la primele 4 aliniate nu inteleg bine, asa ca va rog sa ma ajutati. La alin1: despre ce taxe,timbre si persoaneangajate in ... (vezi toată discuția)