avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedierea este legala daca anunt angajatorul ca sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedierea este legala daca anunt angajatorul ca sunt insarcinata?

Doresc sa stiu daca pot fi concediata de la locul de munca daca le comunic ca sunt insarcinata in 2 luni.Lucrez cu carte de munca din luna aprilie a acestui an si firma la care lucrez intentioneaza sa ma trimita in concediu fara plata prin urmare cu intreruperea cartii de munca. Doresc sa ma ajutati cu informatie la drepturile mele legate de aceasta situatie. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: new_2009 , utilizator 16:16, 12 Noiembrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

2. Din OUG 96/2003, republicata, privind protectia maternitatii la locul de munca:
ART. 3
(1) Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se
prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care
sa le ateste starea.
(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligaţia prevăzută la
alin. (1) şi nu informează in scris angajatorul despre starea lor, acesta
este exonerat de obligaţiile sale prevăzute in prezenta ordonanta de
urgenta, cu excepţia celor prevăzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

3. Ar fi bine sa cititi OUG 96/2003 sa vedeti ce obligatii aveti si dvs. si angajatorul.
Daca-mi dat o adresa de e-mail v-o trimit eu.

Anuntati neaprat in scris , cu dovada de la medic, starea de graviditate.
Doar in acest caz ii va fi interzis angajatorului sa va concedieze.

Legea care reglementeaza drepturile dvs este :
Ordonanţă de urgenţă nr. 96/2003
din 14/10/2003
privind protecţia maternităţii la locurile de muncă

Concediu fara plata inseamna sa solicitati dvs, sa semnati o cerere in acest sens, ceea ce presupun ca nu veti face, deorece va afecteaza stagiul pentru CIC.
Totusi: daca CFS este mai putin de jumatate de luna atunci nu va afecteaza dreptul la CIC, chiar daca aveti sa zicem cate 7-8 zile de CFS in mai multe luni.
Puteti propune angajatorului o astfel de varinata sau varianta de somaj tehnic.
sau sa va desfiinteze postul si sa va trimita efectiv in somaj si din somaj intrati in cic, atentie doar sa pastrati continuitatea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata gravida - femeie de serviciu rrramor rrramor Va rog sa imi spuneti daca exista prevederi speciale pentru salariatele gravide care sunt incadrate ca \"femeie de serviciu\". Salariata noastra nu a adus nici ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere salariata gravida bvr bvr Dragi colegi de forum, As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz: Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile ... (vezi toată discuția)
Concediere salariata gravida ContSters202650 ContSters202650 In ce conditii se poate concedia o salariata gravida? (vezi toată discuția)