buna ziua, imi cer scuze daca nu am postat corect unde ar trebui dar va rog sa ma ajuta-ti si pe mine
acum am aflat, de la departamentul resurse umane, ca as fi primit un avertisment de sanctiune cu 15% din salr pe noiembrie, dat de director, pe motiv ca am plecat acasa la 17:25 minute dupa amiaza, in conditiile in care eu termin programul la ora 17 dupa amiaza (9-17programul).
si vreau sa stiu:
1.este corect sa se de-a avertisment ca am plecat de la serviciu dupa orele de program, cik nu mi-am cerut voie sa plek?
2.este corect sa se de-a avertisment fara ca eu sa stiu lucrul acesta, am aflat acum si avertismentul a fost dat de 2 zile?
3.nu trebuia sa semnez si eu acel avertisment si un exemplar sa ramana la mine?
4.mi s-a spus ca trebuie sa dau nota explicativa , si eu nu am stiut nimik pana acum, dar cele de la resurse umane vor nota explicativa, ce trebuie scris in aceasta nota?
5.ma afecteaza in vre-un fel, se trece in contract, carte de munca,mai stiu eu ce.
va rog raspundeti-mi deoarce trebuie sa stiu cum sa procedez.
multumesc anticipat!
oameni buni nu mi-a dat nimik in scris intelegeti nimik, va rog sa ma credeti, am primit azi email de la resurse umane sa dau nota explicativa pentru avertisment si sanctiune, eu nici nu stiam cu ce se manaca....nu am vazut o hartie, nu a vorbit nimeni cu mine, nu mi-a spus nimeni nimic, doar ceea ce v-am zis, si a mai primit o colega , dar pe ea macar a certat-o ia zis in fata motivul , dar mine nimik nici macar nu ma vazut la ochi.
da este firma privata!
va multumesc din suflet pentru toate raspunsurile date pana acum...
mai am o intrebare...ma poate sanctiona pe motivul ca eu am plecat dupa program acasa, si nu mi-am cerut voie k sa plek acasa?atat timp cat in contract scrie de negru pe alb ca orele suplimentare nu sunt necesare si prin urmare nu se platesc, si avand in vedere faptul ca in contract scrie k lucrez 40h pe saptamana adik 160 pe luna, adik 20 de zile, iar eu lucrez 22 de zile pe oluna ex octombrie, nu mi-am vazut statul de plata sau fluturasul niciodata, nu mi-au dat liber, si nici nu mi le-a platit, cam asa se face in Romania noastra.
Atata timp cat este stipulat undeva (regulament intern sau orice act oficial) ca programul este pana la ora 17.00, nimeni nu va poate sanctiona ca ati plecat la sfarsitul programului.
1. In afara de art.263-268 din Codul muncii mai exista si art.75 din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de sanctionare.
2. Daca nu s-a procedat conform legii este nula actiunea angajatorului de a va sanctiona. Trebuia sa va fi dat o decizie de sanctionare in care sa scrie si unde si in cat timp puteti sa o contestati.
3. Faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea Codului muncii. Dupa ce primiti raspuns reveniti, tot pe acest topic, sa va spunem ca sa faceti in continuare.
@ Mirabela: ceea ce vi se intampla este un abuz al angajatorului.
Nici o clipa nu m-am indoit de spusele dvs. (ca nu ati primit nici un document, etc.), si v-am spus care este procedura legala tocmai ca sa stiti care va sunt drepturile.
Este foarte probabil ca cei de la firma dvs. nu cunosc legea, si nu vor sa o cunoasca. Nu trebuie sa va lasati, si trebuie sa le aratati ca va cunoasteti drepturile, si stiti sa le aparati.
Poate ca, cine stie, le faceti si un bine aratandu-le unde si cat de mult au gresit, si nu se va mai intampla in viitor...
Oricum, in lipsa oricaror acte (decizii etc.), retinerea din salariu nu are nici o justificare, si dvs. veti putea oricand, in termen de 3 ani de la plata salariului mai mic, sa cereti plata restului de bani la instanta de judecata.
La fel veti putea cere si plata orelor suplimentare (in 3 ani de la data salariului aferent), daca aveti cat de cat dovezi ca le-ati efectuat (pastrati-va documente, dovezi).
Si spuneti-i si colegei de sanctiune ce drepturi are.
Conflict munca
carmenstan
am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Ajutor
Liviu Popescu
Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)