avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare sau revizuire?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare sau revizuire?

Am doua cauze: una pentu mine si una pentru un prieten. Pentru mine: plangere contraventionala, s-a admis partial, nu sunt multumita de hotarare, am formulat recurs, a fost declarat inadmisibil. Ce varianta sa aleg, evident ca admisibila: recurs sau contestatie in anulare

Pentru prieten: partaj - lichidarea regimului matrimonial, i-a dat doar 20% din bunurile comune dupa 25 de ani de casatorie, nu e multumit, eu am fost mandatara pentru el. Apelul s-a respins, cu ce se poate ataca in mod admisibil, evident, hotararea. Sunt elemente de nelegalitate destule, ca si la prima hotarare.

Va multumesc. Cu precizarea ca ambele ar putea fi in termenul de 30 de zile de la motivare.
Cel mai recent răspuns: Mirrella P. , utilizator 14:39, 31 Octombrie 2018
Pentru căile extraordinare de atac trebuie sa existe anumite motive clar specificate de lege. Va sfătuiesc să vă adresați unui avocat. Succes!
Bun, lasand la o parte treaba cu avocatul, ce cale de atac sa aleg dintre cele doua. Asta era intrebarea. Pentru ca daca n-o aveam, n-o mai puneam, ma adresam direct unui avocat. Apropo, in scurt timp, o sa fiu chiar eu avocat, pentru ca deocamdata sunt studenta la Drept, Stiu ca sunt anumite conditii speciale. Ceea ce m-a nedumerit, deci partea mai complexa, ca sa spun asa, este ca s-a dat o decizie a ICCJ in care se arata ca anumite tipuri de cauze nu mai pot fi atacate cu recurs, recursul fiind inadmisibil. Nu sunt la prima cauza castigata, dar astea doua chiar mi-au scapat, pentru ca desi le-am argumentat zic eu bine, nu s-a tinut cont de argumentatiile mele deloc.

In ceea ce priveste plangerea contraventionala, elementele de nelegalitate sunt doua: instanta de fond nu s-a ponuntat deloc pe proba cu inregistrarea propusa, a respins-o fara a motiva respingerea, iar repropunerea probei in apel a fost ignorata, desi am cerut-o, deci ignorata total (depasirea limitelor autoritatii judecatoresti, nemotivarea respingerii unei probe esentiale pentru dezlegarea cauzei), iar incalcarea normelor de drept material ar consta in aceea ca eu am solicitat anularea procesului-verbal de contraventie, nu in subsidiar si reducerea cuantumului contraventiei. Mi s-a constatat nevinovatia, dar a fost doar... redus cuantumul, nu anulat procesul-verbal.

Dincolo,la partaj, sunt alte elemente de nelegalitate: instanta a impiedicat partea sa ia cuvantul pe fondul cauzei, dandu-l afara din sala, ceea ce i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil, in mod clar. Nu ma refer la netemeinicie, iar in conditiile in care art. 488 Cod Procedura Civila referitoare la elementele de nelegalitate in recurs sunt neaplicabile, pentru ca recursul este inadmisibil pentru spete referitoare la plangere contraventionala, respectiv partaj, eu intrebam doar ce sa aleg ca si cale extraordinara de atac intre contestatie in anulare si revizuire. Sa-mi respinga pe motive de "neintemeiat", dar nu de inadmisibilitate. Atunci macar stiu ca e vina mea, nu a instantei de judecata, nu fiind privata de o cale extraordinara de atac. Nu sunt deloc straina de elemente de netemeinicie, versus nelegalitate, am castigat in recurs alte cauze, strict pe elemente de nelegalitate, dar... unde se putea si nu era inadmisibil recursul. Inclusiv declararea de recurs inadmisibil pentru anumite tipuri de spete cu utilitatea de a nu se mai incarca instantele de judecata, care utilitate NU este a mea, in calitate de justitiabil, pe mine ma dezavantajeaza clar, e drept ca m-a bulversat. Acum am doua optiuni: contestatia in anulare si revizuirea. Pe care m-as putea cel mai bine plia? Astept in continuare un raspuns si va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai poate fi atacata o contestatie in anulare respinsa ca nemotivata ... catpop catpop Mai poate fi atacata o contestatie in anulare respinsa ca nemotivata cu o cerere de revizuire ? (vezi toată discuția)
O cale extraordinara de atac intrerupe, suspenda sau te repune in termen prescriptie? seldom seldom Buna ziua, Termenul de prescriptie pentru un drept de creanta este de 3 ani si acest termen nu e intrerupt daca ai pierdut procesul. Astfel conf Art 2539 ... (vezi toată discuția)
Revizuire - recurs instanta competenta asanacheromel asanacheromel Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti intr-un proces legat de o hotarare care sa tina loc de act autentic . -Proces deschis la judecatoria orasului F ... (vezi toată discuția)