avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu a cumpărat, în anii '90, un teren cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu a cumpărat, în anii '90, un teren cu contract de mână de la un prieten. Între timp vânzătorul a decedat, iar acum familia nu mai vrea să respecte înțelegerea. Avem dovada că s-a plătit o sumă considerabilă de bani, ne folosește la ceva?

Tatăl meu a cumpărat in anii 90 un teren la munte, de la un prieten, teren foarte bun, cu acces la rau, in prelungirea terenului acestui prieten al lui. Menționez ca prietenul tatălui avea și atunci ca afacere acolo un complex de căbănuțe pentru cazare turiști, care in ani de zile au devenit pensiuni o data cu dezvoltarea zonei ( arieseni alba ). Au făcut atunci contract de mâna, tata a plătit, urmând sa facă contract la notar, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Între timp prietenul a decedat. Acum noi am reluat legătura cu familia lui, in speranța unui contract la notar. Familia nu dorește, pentru ca deja au folosit terenul nostru, afacerea lor agro turistică dezvoltându-se. Ne-au propus un alt teren, însă unul in pădure, nu este accesibil cu mașina, și nici nu se poate construi pe el, fiind pădure. Deci nu l-am putea nici vinde. Acum am mai aflat ca de fapt prietenul tatei nu era el proprietar,ci soacra lui, și el aștepta sa facă acte la notar după ce ar fi decedat ea. Însă contractul de mâna, pe care nu am fi vrut sa îl folosim, din prietenie și pentru ca știm cu toții, și noi și familia aceasta, știm ca o suma mare de bani au folosit-o tocmai pt a construi acele pensiuni, contractul exista. Dovada ca acest domn a primit o suma considerabila de bani, iar tatăl meu practic nu a primit nimic in schimbul ei. Ce valoare are acest contract și un ce măsura ne poate folosi? Mulțumesc.
Ultima modificare: Joi, 1 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este complicata speta, este imperios necesar sa mergeti la avocat!
Pipaind fondul, consider ca daca prietenul era proprietar ati fi putut incerca sa formulați o acțiune solicitând instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract vânzare cumpărare, prevalându-vă de acel contract pe plan probațional, însă în ipoteza în care soacra este proprietar, apreciez că puteți intenta cel mult o acțiune în răspundere civilă contractuală, sens în care veți putea obține suma plătita, actualizată, eventual beneficiul nerealizat (ati fi putut construi, obtine profit).
Consider că este un înscris doveditor
Eu v-aș sfătui să deschideți o acțiune în instanță explicând toată situația și folosindu-vă de probatoriul care îl aveți.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Adresati-va instantei de judecata, in vederea restituirii avansului dat, ca efect al rezolutiunii antecontractului de vanzare-cumparare.

În cazul în care prin acțiunea introductivă promitentul-cumpărător a solicitat numai restituirea avansului achitat în temeiul antecontractului de vânzare-cumpărare şi dobânda legală aferentă, nesolicitând şi constatarea intervenirii pactului comisoriu expres stipulat de părţile contractante cu consecința repunerii părților în situația anterioară sau rezoluțiunea judiciară a convenției,, este lipsit de fundament juridic demersul său, astfel cum a fost formulat, deoarece numai în caz de desfiinţare a convenţiei se poate dispune obligarea părţii în privinţa căreia angajamentul nu s-a executat la daune-interese.

Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract teren Oana94 Oana94 Buna ziua! Ce se poate face daca s-a facut la notar un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren care in CF apare intravilan dar la primarie apare ... (vezi toată discuția)
Extras carte funciara cu promisiunea de vanzare alexandra_d alexandra_d Buna ziua, Am pus ochii pe un teren cu o casuta inafara Bucurestiului,chiar daca proprietarul nu avea inca toate actele(dezmembrare, cadastru, extras carte ... (vezi toată discuția)
Og 5/2001 gabitzaalex gabitzaalex Buna ziua, am si eu o intrebare. am un contract de vanzare cumparare pentru un teren, intre 2 soc comerc. cumparatorul mai are de achitat o suma pe care nu ... (vezi toată discuția)