Bunica mea a vandut un teren fara acte legalizate la notar, ci doar cu act de mana si martori. Cel care a "cumparat", a construit pe acel teren, iar acum in urma decesul bunicii mele, matusa doreste sa realizeze legalizarea vanzarii terenului. Trebuie deschisa succesiunea si ca urmare mi-a cerut sa renunt la toate drepturile ce-mi revin ca mostenitor. Eu nu voi ceda drepturile mele fara a fi despagubita. Ideea este ca as vrea sa-l dau in judecata si pe cel care a construit pe acel teren si vreau despagubiri si de la acesta. Am sanse sa castig un astfel de proces?
Multumesc anticipat celor care-mi vor oferi un raspuns.
Ca regula generala, terenurile nu pot fi instrainate decit prin act autentic, dar exista si cazuri in care acestea au fost instrainate prin act sub semnatura privata. In acest caz, înscrisul sub semnătură privată încheiat are valoare doar de antecontract de vânzare-cumpărare, vinzarea putind fi recunoscuta printr-o hotarire judecatoreasca de constatare a vinzarii prin care vinzatorul sa fie obligat de a incheia act autentic la notar, in caz contrar hotarirea sa tina loc de act autentic. In cazul unor vinzari succesive, trebuie dovedite indeplinirea cumulativa a dispozitiilor art. 25 pct. 1, 2 şi 3 din Decretul-lege nr. 115/1938.
Mulrumesc pentru raspunsurile oferite.
Din ce inteleg, in instanta, este posibil sa se hotarasca valabilitatea acelui inscris. OK, insa autorizatiile de constructie nu puteau fi obtinute in baza acelui document.
Mentionez ca bunica mea a decedat in urma cu 1 an.
autorizatiile de constructie nu pot fi eliberate decit celui care face dovada proprietatii, ori in speta pe baza unui act de vinzare-cumparare sub semnatura privata nu se poate face dovada acestei calitati, asa cum am mentionat anterior, acest act are valoare doar de antecontract de vinzare-cumparare, doar in instanta acesta putind fi convertit intr-un act autentic daca se face dovada indeplinirii conditiilor prevazute de lege si mentionate in mesajul anterior.