avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Din cauza unei avarii la la rețeaua electrică, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Din cauza unei avarii la la rețeaua electrică, salariații nu au putut presta activitatea două zile. Angajatorul este obligat să îi plătească?

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea speta:
Am avut o pana de curent de 2 zile lucratoare - datorita unei avari care nu s-a produs din vina angajatorului.. Salariatii nu au putut presta activitatea datorita intreruperii curentului electric. Angajatorul este obligat sa plateasca cele doua zile salariatilor? Va rog sa precizati cadru legal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 2 Noiembrie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are obligatia sa plateasca salariatii chiar daca avaria nu s-a produs din vina sa deoarece acesta avea obligatia sa previna si sa asigure conditiile necesare pentru desfasurarea procesului de munca, ex. asigurarea unui grup electrogen.

Art. 40-Codul muncii
(2) Angajatorului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;

Trebuie verificat daca in contractul colectiv de munca/regulament intern exista precizate prevederi in privinta unor astfel de incidente.
Daca nu exista atunci se aplica codul muncii.
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
cyan, moderator
Buna ziua,
Cred ca mai repede se poate aplica Art. 53 din Codul muncii- Republicat
1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Asa numitul "somaj tehnic"
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2018
Ionut.ion, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
art.164 C.mun.
....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întreruperea activității din motive care nu țin de salariați. este legal să fie obligați să-și ia concediu de odihnă în acele perioade ? vivi23ro vivi23ro Buna ziua, m ar interesa cum sunt reglementate absentele platite in codul muncii, pt ca eu nu am gasit nimic, L a noi la intreprindere pt motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata? alex_gav alex_gav Poate au mai fost intrebari de acest fel,ma aflu intr-o situatie aiurea,pe scurt, firma privata unde lucrez,pe mine si alte colege ne-au trimis in concediu ... (vezi toată discuția)
Plata salariului pentru zi nelucrata nicoleta.23 nicoleta.23 Daca un salariat nu a putut presta activitatea la unitatea unde lucreaza, din cauza interdictiei personalului in zona respectiva, cum va fi platit pe ziua ... (vezi toată discuția)