avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am cumpărat în timpul căsniciei un apartament prin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am cumpărat în timpul căsniciei un apartament prin Prima casă, din care fostul soț m-a dat afară. Mă poate forța legea să îi cedez partea mea?

Buna seara sunt divortata de 1 an si am un copil minor in intretinere.in timpul casatoriei am luat un apartament prima casa si am locuit doar un an impreuna cu fostul sot si copilul( pe atunci eram in concediu crestere copil aveam doar 600 lei indemnizatie) nu am putut contribui foarte mult la rata la banca ca nu aveam bani suficienti. Dupa un timp au aparut certurile de la neajunsuri si a urmat sa ma dea afara din apartament pt ca nu contribuiam la plata ratei, in fine.Mentionez ca eu sunt coproprietar in acte iar fostul este proprietar, acum vrea sa deschida partaj pt a ma scoate din acte, sau imi zice sa ii dau semnatura la notar pt o mica suma de bani adica jumate din ratele platie timp de un an
Întrebarea mea este: ma poate forta legea sa ii cedez partea in favoarea lui?Mi-am dorit f mult acel apartament...iar bani ca sa il despagubesc nu am, dar nu cred ca ar dori sa imi cedeze partea.
Ce ma sfatuiti sa fac?Voi avea de pierdut la un eventual proces in tribunal?
De când am plecat din apartament el locuieste singur si plateste ratele la banca, eu nu am acces in apartament...
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihai Luca , utilizator 17:43, 16 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Daca solicita iesirea din indiviziune atunci ...
La partaj veti primi 1/2 din sumele achitate pana la divort.
Si asta maxim.
Buna ziua multumesc pentru raspuns. Vreti sa spuneti ca daca voi cere sa mi se acorde dreptul la jumătate din apartament nu am sanse sa castig? Dar mama si copilul nu au niciun drept? Ma poate da afară asa pur si simplu?? Momentan locuiesc intr-o camera cu fetita, in apartamentul mamei mele. Dacă se întâmplă ceva si nu mai pot locui în casa ei si cer sa revin in apartamentul luat cu fostul soț, am vreo sansa sa imi dea acordul sa locuiesc in el?Mentionez ca e apartament cu 4 camere ar fi destul loc...adică se poate împărți.
2 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna nu aveti nimic, apartamentul nu este achitat,daca il aveati achitat aveati dreptul la ceva, daca acel ceva nu e achitat nu este al dvs nici al lui, decat dupa ce se achita.
In cazul unui partaj slabe sanse sa se dea 50% din rate, probabil rata era 1000 ron si dvs aveati 600 ron venituri, daca puneati 500 ron la rata dvs, lumina, intretinerea cablu mâncarea totul pentru copii haine medicamente se achitau cu 100 ron de la dva si 100 ron de la tata?

Deci poate spune oricând ca, cu 600 ron nu acopereati nici macar 50% din cheltuielile copilului dar de rata si utilitati ce sa mai vb?

Jumatate din apartament daca il aveati daca exista pe numele dvs, deocamdata el este al bancii si cand se achita devine al vostru ca sa aveti ce impartii.

O tineti intruna cu impartitul, nu aveti ce sa impartiti ca nu aveti nimic.

In cel mai bun caz o sa primiti 30-40 maxim 50% din ratele care s-au achitat, in mod normal trebuie facut calcul ce venituri a avut el si ce venituri ati avut dvs pe toata perioada ratelor si procentul de 10-20-50% daca ati achitat sa vi se retituie.
Dvs v ar fi convenit el sa aibe 60o ron si dvs 4000 ron si când va desparteati el sa vina si sa zica eu vreau 50% din tot? care tot ca el participa cu 15% la venitul familiei si dvs cu 85%, va convenea? nu, sunt sigur.Atunci ce nu va place nu i faceti altuia.

Da e urat când e un copil la mijloc, propabil plateste pensie de intretinere dar la acel apartament nu aveti nici un drept, decat la un procent din ratele achitate.Atat.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apartamentul este al amandurora, nu al bancii, asa ca aveti ce imparti . Aveti un activ de impartit - apartamentul si un pasiv, datoria catre banca.
Copilul nu are niciun drept acum ca nu a contribuit cu nimic, iar dvs sunteti in dezavantaj clar si pt ca v-ati mutat de acolo si asta inca de acum un an, si pt ca nu ati contribuit la plata ratelor de cand ati plecat si pt ca nu aveti bani pt a-i plati sulta fostului sot.
Deci teoretic, aveti drepturi egale de proprietate, practic e mai greu sa obtineti atribuirea ap in instanta, sa il dati afara si sa ii dati dvs sulta pt cat a platit si sa preluati si creditul..
In natura, nu se poate accepta sa fie impartit, ca nu poate fi dat pe din doua.
Putin probabil sa obtineti si reintegrarea in locuinta dupa un an de cand ati plecat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2018
gi-jane2, moderator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara = rata la apartament ADANNA ADANNA Buna ziua, Sotul meu a plecat de acasa in urma cu 1 an si doua luni...Cererea de divort a fost introdusa in noiembrie, iar divortul s-a pronuntat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o nelamurire. inainte de casatorie detineam un apartament pe numele mamei mele, apartament care l-am vandut ... (vezi toată discuția)
Partaj cu credit ipotecar shoricica shoricica buna ziua, pe scurt, cazul meu este urmatorul: am divortat, suntem acum in partaj. a existat o masa de bunuri active si libere de sarcini si un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)