avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... slutirea,pierderea vederii complet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

slutirea,pierderea vederii complet

BUNA ZIUA.Am o discutie in contradictoriu cu un coleg de facultate,despre o speta juridica.Un recidivist,/avind recidiva de 3 ani /eliberat conditionat,se razbuna pe prietena lui,scotindu/i ochii cu un obiect taios,se preda politiei,recunoaste fapta,regreta amarnic fapta,...miine este arestat.Dupa ce cod penal va fi judecat,infractiunea care sint limitele de pedeapsa,cit va primi ca condamnare,cu tot cu recidiva si poate un spor,nu stiu...Va rog sa ma informati cu privire la aceasta speta.va multumesc...
Cel mai recent răspuns: calafeteanu , utilizator 16:14, 13 Noiembrie 2009
Buna ziua !
Sa o luam sistematic :
1. Va fi judecat dupa codul penal in vigoare la data comiterii faptei, cu exceptia principiului retroactivitatii legii ( nu este cazul sa o punem in discutie).
2.Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra integritatii corporale sau a sanatatii, prevazute in sectiunea II, cap. I, t. II, art. 182, C. pen., partea speciala, si consta in fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita, pentru vindecare, ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, sau care a produs vreuna dintre urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei.
3. De la 2 la 10 ani( art.182, al.2).
4 Instanta va decide cat va primi, dar, tinad cont ca a mai fost condamnat si eliberat conditionat, sigur va primi 10 ani , la car se adauga si pedeapsa ramasa de executat din cei trei ani.


buna ziua,intrebare.daca un inculpat se preda colaboreaza in timpul anchetei penale,regreta fapta,nu i se reduce pina la o treime incadrarea juridica.....iarart 182,alin 2 se poate aplica,deoarece in culpatul a urmarit savirsirea faptei deci este 3/13 ani.....si nu i se aplica un spor,in ce conditii.MULTUMESC
Buna ziua,dl MARIUS o intrebare.Daca inculpatul din speta de mai sus,se preda nu se ascunde,colaboreaza in timpul urmaririi penale ,regreta tot timpul fapta comisa,nu i se reduce pinala otreime din pedeapsa,si incadrarea faptei este la art 182,alin 3 .3/12 ani,deoarece a urmarit savirsirea faptei.UN spor nui se aplica.Multumesc.
Asta e incadrarea:
Art. 182. - Vatamarea corporala grava
Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, încetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea în primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost savârsita în scopul producerii consecintelor prevazute la alin. 1 si 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Acestea sunt situatiile de care vorbiti:

În cazul infractiunilor contra sigurantei statului, al infractiunilor contra pacii si omenirii, al infractiunii de omor, al infractiunilor savârsite cu intentie care au avut ca urmare moartea unei persoane, sau al infractiunilor prin care s-au produs consecinte deosebit de grave, daca se constata ca exista circumstante atenuante, pedeapsa închisorii poate fi redusa cel mult pâna la o treime din minimul special.

Art. 146. – Consecinte deosebit de grave
Prin consecinte deosebit de grave se întelege o pagubã materialã mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de gravã a activitãtii, cauzatã unei autoritãti publice sau oricãreia dintre unitãtile la care se referã art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice.
Dupa cum observati nu ne aflam in situatiile de mai sus.

Din cate inteleg, acesta dupa ce a fost liberat conditionat a savarsit aceasta infractiune. Intrebare: S-a implinit durata pedepsei?Daca nu, se aplica
Art. 61 - Efectele liberarii conditionate
Pedeapsa se considera executata daca în intervalul de timp de la liberare si pâna la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savârsit din nou o infractiune. Daca în acelasi interval cel liberat a comis din nou o infractiune, instanta, tinând seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea.(mai mult ca sigur in acest caz o revoca) În acest din urma caz, pedeapsa stabilita pentru infractiunea savârsita ulterior si restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se contopesc, putându-se aplica un spor pâna la 5 ani.

Trebuie sa mai aveti in vedere si Art. 80 - Concursul între cauzele de agravare si de atenuare
În caz de concurs între cauzele de agravare si cauzele de atenuare, pedeapsa se stabileste tinându-se seama de circumstantele agravante, de circumstantele atenuante si de starea de recidiva.

Si nu ne-ati spus... care sunt opiniile contrare(a dvs si a colegului)?
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Prevederile C.penal sunt foarte clare. Avem incadrarea faptei , conform art 182 , alineatele 2 si 3 ( cel din urma daca intr-adevar a existat intentia de a-i scoate ochiul) . Intr-adevar, atitudinea infractorului pare una potrivita, prin aceea de a-si regreta fapta si a fi cooperant, fara ca acest lucru sa conduca neaparat la reducerea pedepsei ( art. 74 zice ca aceste imprejurari pot constitui circumstante atenuante), intrucat aceast comportament este avut in vedere de insatanta ca fiind cel normal , altfel, in caz contrar , o atitudine sfidatoare, aroganta si necuviincioasa , ar constitui circumstante agravante.In privinta circumstantelor agravante, cele prevazute de art. 75, si in speta de fata se regasesc vreo cateva, in plus , cele mentionate in cod nu sunt toate, instanta putand retine si alte imprejurari ce dau un carascter agravant faptei. Apoi, spuneti ca infractorul este eliberat conditionat . Savarsind in intervalul de timp de la eliberarea conditionata si pana la implinirea termenului de incercare o infractiune ce a produs consecinte deosebit de grave , automat va opera revocarea eliberarii conditionate , infractorul isi va executa restul de pedeapsa pentru care fusese eliberat , la care se va adauga pedeapsa pentru a doua infractiune ( cele 2 , restul de pedeapsa si noua pedeapsa se vor contopi) la care, s-ar mai putea adauga un spor de pana la 5 ani.
deci lucrurile nu sunt atat de simple precum s-ar crede, lucrurile pot fi foarte diferite de la o speta la alta, iar circumstantele , atat cele atenuante, cat si agravantele vor fi apreciate de instanta de la caz la caz.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)
Un sfat , va rog raducuu raducuu buna ziua, am nevoie de un sfat va rog frumos .. sa va povestesc depre ce este vorba. un prieten de-al meu a fost taiat pe fata de un vecin , a facut ... (vezi toată discuția)