avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... slutirea,pierderea vederii complet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

slutirea,pierderea vederii complet

BUNA ZIUA.Am o discutie in contradictoriu cu un coleg de facultate,despre o speta juridica.Un recidivist,/avind recidiva de 3 ani /eliberat conditionat,se razbuna pe prietena lui,scotindu/i ochii cu un obiect taios,se preda politiei,recunoaste fapta,regreta amarnic fapta,...miine este arestat.Dupa ce cod penal va fi judecat,infractiunea care sint limitele de pedeapsa,cit va primi ca condamnare,cu tot cu recidiva si poate un spor,nu stiu...Va rog sa ma informati cu privire la aceasta speta.va multumesc...
Cel mai recent răspuns: calafeteanu , utilizator 16:14, 13 Noiembrie 2009
Va multumesc tuturor pentru opiniile date dar mai am citeva nelamuririri si va rog sa ma informati
1.ce inseamna practic in speta de fata cuvintul contopire adica se aduna una cu cealalta sau cea mai mica intra in cea mai mare si ramine cea mai mare....
2.in limitele de pedeapsa 3 /12 ani chiar nu se scade nimic ca anii vorbesc faptul ca sa predat de la inceput,ca a colaborat in timpul procesului penal,ca a fost sincer in declaratii si ca regreta fapta comisa amarnic....
3.acel spor care se da pina la 5 ani,nu se tine cont si de faptul ca inculpatul este recidicistavind coada de 3 ani a savirsit viol inainte cu alta persoane ,nu este o fapata continuata,el fiind eliberat conditionat din 2007,
va multumesc/
Nu stiu in ce an sunteti, insa, trebuie sa stiti ca in capitolul V al C. penal , veti gasi dispozitiile privitoare la individualizarea pedepselor. Circumstantele atenuante despre care spuneti doar pot fi avute in vedere de instanta , nefiind obligatoriu sa se tina cont de ele. De circumstantele atenuante prevazute in art. 73 insa, instanta va tine cont , cu conditia ca si acestea sa fie dovedite ( adica provocarea, depasirea limitelor legitimei aparari, comiterea faptei sub imperiul unei tulburai sau temeri, etc). Se va scadea deci atunci cand instanta va aprecia ca aceste imprejurari pot influenta cuantumul pedepsei, insa, la modul obiectiv si fara a-l premia, ca sa spun asa, pe infractor, pentru ca nu s-a ascuns, ca si-a regretat fapta sau altelele.
Si trebuie sa va spun ca faceti o confuzie cand spuneti ca fapta este una continuata. Starea de recidiva nu inseamna nicidecum o continuare , pentru a fi asa, ar trebui sa discutam despre aceeasi infractiune , despre aceeasi rezolutie infractionala si despre un interval de timp rerzonabil intreactiunile/inactiunile ce compun infractiunea continuata. Ori in speta de fata nu este cazul .
Se va tine cont deasemenea si de gradul de pericol social al faptei comise si de persoana infractorului si , desigur de circumstantele care atenueaza sau agraveaza pedeapsa , cat si de limitele de pedeapsa.
Contopire inseamna ca se aplica pedeapsa cea mai grea dintre cele doua infractiuni....in cazul de fata , judecatorul, in functie de circumstante agravante si atenuante (cititi cum se aplica pedeapsa in cazul existentei si a circumstantelor atenuante si a celor agravante-art 80 cp) va stabili o pedeapsa intre 3/12 ani(nu pot sa va spun sigur care va fi aia dar din ce i-ati spus-infractiune grava- poate merge si spre maxim). Sa zicem ca pentru 182 al. 3 i se stabileste o pedeapsa de 12 ani. Atunci , judecatorul va avea 3(coada) ani si 12 ani. Ce va face ? Nu le va aduna, 12+3 =15, ci le va contopi, adica va aplica 12 ani(pedeapsa cea mai grea) , putand, asa cum spune textul de lege, sa mai aplice si un spor de pana la 5 ani(aici avand in vedere circumstantele care atenueaza sau agraveaza fapta).


Multumesc,dl.avocat pentru informatile acordate.
De asemenea multumesc foarte mult,doamnei consilier juridic,pentru informatiile acordate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)
Un sfat , va rog raducuu raducuu buna ziua, am nevoie de un sfat va rog frumos .. sa va povestesc depre ce este vorba. un prieten de-al meu a fost taiat pe fata de un vecin , a facut ... (vezi toată discuția)