In anul 1991 ca urmare ca am lucrat pe timpul lui Ceausescu in CAP, am intrat in posesia unui teren. Fiind la capatul strazii langa terenul primit de catre mine au mai ramas inca 5 ari de teren fara cale de acces fiind inconjurat de catre terenul meu si de catre doua santuri. Din anul 1991 acea portiune de teren este lucrata an de an de catre mine. Intrebarea mea este daca se poate intra in posesia acestui teren.
Va multumesc si astept raspuns!
Din ce spuneti, sunteti in posesia acelui teren.Doriti titlu de proprietate pe acel teren, nu?
Nu cred ca puteti obtine titlu de proprietate pe acel teren decat daca se afla in proprietatea Primariei si poate fi vandut de catre aceasta din urma...catre dvs.
Cred ca ar fi posibila teortic si de discutat si practic (chiar si daca ar fi vorba numai de mostenitori) si uzucapiunea de 30 de ani (care sunt insa destul de... multi).
Sediul materiei il reprezinta art.1890 C.civ. care afirma ca "toate actiunile...reale...se vor prescrie prin 30 de ani, fara ca cel care invoca aceasta prescriptei sa fie obligat a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua-credinta" .
Prin urmare, efectul uzucapiunii de 30 de ani se va produce daca in acest termen s-a exercitat o posesie propriu-zisa, iar nu o detentie precara (cu titlu de arenda, concesiune etc.), fara a exista vreunul din viciile posesiei. (discontinuitate, intrerupere, tulburare, posesie ascunsa etc.). Putem remarca faptul ca acest tip de uzucapiune (prescriptia dr. de proprietate in favoarea posesorului ) nu este impiedicat de reaua-credinta a posesorului, nefiind relevanta cunoasterea de la inceput, de catre acesta a calitatii sale de neprprietar al bunului posedat.
Dar ar mai fi de asteptat vreo 22 de ani. Ati putea incercui terenul si sa-l posedati in liniste si cu ...rabdare!
Uzucapiunea scurta de (10 sau de 20 de ani) nu poate fi avuta in vedere tocmai pt. ca presupune existenta unui titlu just!
Uzucapiune
liamic43
Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)
Fond funciar
dan944
Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)